AMSTERDAM (ANP). Kindermisbruiker Robert M. moet van het gerechtshof 19 jaar de gevangenis in en een tbs-behandelling ondergaan. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is bewezen dat M. zich heeft vergrepen aan 67 kleine kinderen.
De rechtbank in de hoofdstad veroordeelde de voormalige crèchemedewerker en oppas vorig jaar tot 18 jaar celstraf en tbs. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep 20 jaar geëist.
Volgens het hof is er voldoende bewijs tegen M., waarvoor zijn uitvoerige bekentenissen als basis hebben gediend. Van het misbruik heeft M. beelden gemaakt en verspreid. Het hof komt later vrijdag met de uitspraak in de zaak van M.’s echtgenoot, Richard van O.
De veroordeling van Robert M. tot 19 jaar gevangenisstraf en tbs stemt het OM tevreden
Smartengeld
De smartengeldclaims die door de ouders namens hun kinderen zijn ingediend, heeft het hof toegekend. Een totaalbedrag is niet te geven, maar de slachtoffertjes krijgen minimaal 2000 en maximaal 8000 euro. Hoe hoog de schadevergoeding per kind precies wordt, hangt af van de ernst van het misbruik en of daar beelden van zijn gemaakt.
De ouders zelf zijn in juridische zin niet als slachtoffer aan te merken, meent het hof. Hun advocaat, Richard Korver, pleitte tijdens de rechtszaak ervoor dat de ouders wel als direct slachtoffer zijn aan te merken. Het hof vindt echter dat het niet op eigen houtje kan bepalen dat dat zo is, maar dat de wetgever dat moet doen. Gevolg hiervan is dat de ouders hun schadeclaims tegen Robert M. aan de civiele rechter moeten voorleggen.
Cassatie
Dit is niet de tijd om al iets te zeggen over wel of niet cassatie, dit is de tijd voor emoties”, zei Wim Anker, advocaat van Robert M. „We zullen het arrest bestuderen en met hem bespreken en dan besluiten wat we doen. Hij heeft 19 jaar en tbs gekregen. Dat houdt in dat de horizon ver weg is.”
Cassatie is alleen een optie „als er juridisch kansen liggen, wij zijn geen mensen die met hagel gaan schieten”, aldus Anker.
Anker en zijn collega Tjalling van der Goot waren over het geheel genomen teleurgesteld over het oordeel van het hof. Hun betogen over het bewijs en de strafmaat zijn door de rechter integraal gepasseerd. Anker: „We hebben deze man 2,5 jaar begeleid, gecoacht, het dossier doorgenomen. We hadden gehoopt in hoger beroep de gevangenisstraf omlaag te kunnen krijgen maar die hoop is ijdel gebleken.”
Robert M. heeft de uitspraak „rustig en beheerst” ontvangen, zei Anker. „Verrassend.”
Aanpassing wet
Ouders van misbruikte kinderen moeten in de naaste toekomst ook in juridische zin als slachtoffer aangemerkt kunnen worden. Om dat mogelijk te maken willen ouders die betrokken zijn bij de Amsterdamse zedenzaak dat de wet zo snel mogelijk wordt veranderd, aldus Korver.
„Het arrest is een oproep aan de wetgever, vinden mijn cliënten, om de juridische werkelijkheid in overeenstemming te brengen met de echte werkelijkheid. En dan zeg ik het netjes.”
Toch zijn de ouders er ook blij over dat het hof zeer uitgebreid op hun positie is ingegaan. „Dat is een zekere mate van erkenning”, zei Korver.
Minder blij zijn de ouders met het gegeven dat Richard van O., de partner van Robert M., aan het eind van het jaar al vrijkomt. „Dat vinden zij heel ernstig en ervaren zij als shockerend”, aldus Korver. „Zij denken dat Van O. zich heel anders heeft voorgedaan dan hij in werkelijkheid is.”