VATICAANSTAD – Paus Franciscus heeft woensdag bij een ontmoeting met onder anderen de hoofden van de Lutherse Wereldfederatie en de Wereldraad van Kerken zijn voornemen herhaald om „verder te gaan met de oecumene.”
„Vanaf nu bevestig ik mijn vaste voornemen om verder te gaan op het pad van de oecumenische dialoog.” Dat zei de paus tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan met andere christelijke kerken en andere religies. „De Rooms-Katholieke Kerk is zich bewust van het belang van de bevordering van vriendschap en respect tussen mannen en vrouwen van verschillende religieuze tradities.” De paus vond het kennelijk zo belangrijk dat hij deze zinsnede tweemaal voorlas.
Paus Franciscus bleek bij protestantse kerken en pinkstergemeenten een snaar te hebben geraakt. „Als Argentijn weet u wat buitenlandse schulden doen met mensen”, zei Martin Junge, de Chileense voorzitter van de Lutheraanse Wereldfederatie. Junge zet zich in voor de schuldenverlichting van de derde wereld. „Onze verbintenis en onze verbondenheid krijgen hun volledige betekenis als we die zien in de context van Gods belofte van overvloed aan alle mensen.” De wereldfederatie hoopt op een positieve bijdrage vanuit Rome aan het Reformatieherdenkingsjaar 2017.
De paus begroette na afloop van zijn speech elk van de naar schatting 200 aanwezigen. Aan de volgorde was –protocollair– af te lezen waar de prioriteiten van het Vaticaan liggen. Eerst begroetten de orthodoxe delegaties de paus, onder wie Bartolomeus I, de oecumenisch patriarch van Constantinopel. Hij was de enige die de paus officieel en plenair mocht toespreken. Na de orthodoxen kwamen vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Franciscus benadrukte „de zeer speciale spirituele band” die christenen en joden met elkaar hebben.
Daarna volgden tal van protestantse afgevaardigden (34 in totaal), onder wie Olav Fykse Tveit, de secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. Joris Vercammen, de oudkatholieke aartsbisschop van Utrecht, kreeg eveneens de kans de paus te ontmoeten.
Ook vertegenwoordigers van islam, boeddhisme, hindoeïsme en andere religieuze stromingen begroetten de paus.