Kerk & religie

„Romeinen nemen paus Franciscus in hun hart op”

ROME – „Habemus papa”, zo begon kardinaal Tauran vanavond de zeer lang verwachte aankondiging van de nieuwe paus. „Eminentissimus ac Reverendissimum Dominum, Dominum...” Het was meer dan uur eerder dat de witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel was gekomen.

Ewout Kieckens
13 March 2013 22:25Gewijzigd op 16 March 2023 15:00
Romeinen nemen paus Franciscus in hun hart op. Foto EPA
Romeinen nemen paus Franciscus in hun hart op. Foto EPA

Veel mensen op het Sint Pietersplein gokten, in het kielzog van de voorspellingen in de media op Angelo Scola of Odilo Scherer. „Ik hoop op Schönborn,” zei een man uit Napels tijdens het wachten. Hij doelde op de aartsbisschop van Wenen. Opmerkelijk vaak was de naam van de Amerikaanse kardinaal O´Malley te horen. Een favoriet wegens zijn eenvoudige voorkomen, en omdat hij kapucijn is, die de regel van Franciscus van Assisi volgt. Franciscus is in Italië populair.

Kardinaal Tauran op het balkon, terwijl de razend enthousiaste massa op het Sint Pietersplein stil werd, ging verder. Zou hij nu hebben gezegd ´Angelus´ of Odilus Petrus, dan wist iedereen met welke paus we te maken zouden maken.

„Dominum Georgus Marius...”. De meeste omstanders keken elkaar aan. Vraagtekens verschenen als het ware boven hun hoofd. Een Vaticaan-journalist zei: „Toch niet Pell!” George Pell is de enigszins discutabele aartsbisschop van Sydney.

„...Bergoglio.” „Wie is dat?” De meeste Romeinen kenden hem niet.

„En hij noemt zich Franciscus..”, zo eindigde Tauran. Een luid applaus ging op. Franciscus zoals Franciscus van Assisi, de misschien dierbaarste ´heilige´ van Italië. De edelman die voor de armoede koos om gelijk te zijn met de armen. Een grappenmaker zegt: „Zoals onze Totti.” Een voetballer. En misschien is die vergelijking ook juist, want de voetballer is een gewone jongen gebleven, een man van het volk. De paus is immers vooral ook de bisschop van Rome. En de Romeinen, en dat waren de meeste aanwezigen op het Sint Pietersplein, nemen –zo lijkt het– Bergoglio instinctief in hun hart op.

Toen Bergoglio later de menigte groette, sloeg dat goed aan. Franciscus wenste spontaan iedereen „tot ziens, goede nacht en een goede nachtrust.”

„Dat zou Ratzinger nooit hebben gezegd”, zegt een meisje. Inderdaad mopperden nog wel wat mensen wat ontevreden twee weken geleden toen Benedictus XVI rond zes uur ´s middags zijn laatste toespraak hield op het buitenverblijf in Castel Gandolfo. Hij wenste „Buona notte”. Dat betekent „goede nacht” en geen „goede avond”. „Zelfs zoiets als een eenvoudige groet kon Benedictus niet opbrengen”, zei het meisje.

Het Sint Pietersplein was al voor de witte rook flink vol met zo´n 50.000 mensen. Maar toen het bekend werd dat de nieuwe paus was gekozen, werd het plein en alle omringende straten vliegensvlug ingenomen door Romeinen. Veel ouders met kinderen, en kinderwagens, jongeren rennend over de boulevard die richting het Sint Pietersplein voert, en duidelijk niet om amok te maken. Uiteindelijk waren er mogelijk 150.000 mensen verschenen onder een woud van paraplu´s, want de regen hield niet op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer