Binnenland
Robert M. vraagt of hij beroep kan intrekken

AMSTERDAM (ANP) – Even leek Robert M. de hele boel op zijn kop te zetten: dinsdag vroeg hij de voorzitter van het hof, volkomen onverwacht, of hij zijn hoger beroep in dit stadium van het proces nog kon intrekken. Voorzitter Helma Tilleman hield het hoofd koel en antwoordde dat hij dat soort dingen beter eerst met zijn advocaat kon bespreken. Dat was volgens Robert M. niet nodig.

12 March 2013 10:56Gewijzigd op 15 November 2020 02:26
Rober M.   Foto ANP
Rober M. Foto ANP

Het hof was op dat moment aan het eind van een verhoor van getuige-deskundige Eleonora Landsmeer gekomen, een van de medici die de gevolgen van het misbruik voor de betrokken kinderen en hun families in kaart heeft gebracht. Kort daarna legde een van M.’s advocaten, Evert van der Meer, uit dat de soep niet zo heet gegeten zou worden als door Robert was opgediend. Er was geen sprake van dat de vraag van zijn cliënt zou uitmonden in een formeel verzoek om het proces te staken.

De vraag van M. moest, legde Van der Meer uit, als volgt gezien worden: Robert M. wilde van Landsmeer en haar collega-rapporteurs weten of hij, als aanrichter van alle ellende, nog iets kon doen voor de betrokkenen. Als het alsnog intrekken van zijn hoger beroep zou kunnen bijdragen, zou dat wellicht een mogelijkheid zijn, was de gedachte. Maar deze was weer even snel van tafel als hij erop gekomen was, zo suste de raadsman de kwestie.

De drie deskundigen, eerder aangesteld door de rechtbank, hebben de gevolgen van de praktijken van de 29-jarige M. uitvoerig onderzocht. Zij zijn het erover eens dat deze zeer inrgijpend zijn, niet alleen voor de misbruikte kinderen zelf maar zeker ook voor hun ouders. Ook broertjes en zusjes zijn door het misbruik ernstig gedupeerd.

De Amsterdamse zedenzaak bevat elementen die het voor de slachtoffers extra zwaar maken, menen de deskundigen. Allereerst is daar de enorme hoeveelheid beeldmateriaal die M. van het misbruik heeft gemaakt. Deze beelden gaan nooit meer van internet af, aldus Landsmeer. De slachtoffers, onder wie de ouders, hebben daarmee levenslang. Ook het feit dat M. kinderen misbruikte in hun eigen woning, dat de ouders hem zelf hebben binnengehaald en hebben betaald, is uitzonderlijk belastend.

Het hof behandelde dinsdag ook de zaak tegen Richard van O., de wegens medeplichtigheid veroordeelde partner van M. In weerwil van zijn eerdere verklaringen beweerde hij nu dat hij van niets heeft geweten.

De komende 3 zittingsdagen heeft het hof gereserveerd voor ouders die gebruik willen maken van het spreekrecht. Deze sessies zijn besloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer