Kerk & religie
Van der Bijl niet jaloers op megakerken

WASHINGTON – Anne van der Bijl (84), de oprichter van de christelijke hulporganisatie Open Doors, ziet in de Bijbel geen enkele grond voor de bouw van megakerken zoals ze in Amerika voorkomt.

Kerkredactie
Foto EPA
Foto EPA

Dat stelt Van der Bijl in een interview met The Christian Post dat deze week op de website van de nieuwsdienst verscheen.

„Het zien van een megakerk maakt mij niet jaloers, omdat ik hierover niets lees in de Schrift”, aldus Van der Bijl. „De kerk was altijd laagdrempelig, er waren plaatsen met tienduizenden gelovigen, zoals Efeze, waar ze helemaal geen gebouw hadden. Vandaag de dag is het bij jullie zo dat twintig of honderd mensen samen al een kerk willen bouwen, steeds groter en groter. Dat zie ik duidelijk niet als mijn roeping.”

Het gevaar van megakerken is volgens de Open Doorsoprichter dat ze vaak eindigen „in een totale ramp, met leidinggevenden die zich alleen bezorgd maken om hun eigen naam, boeken schrijven en televisieoptredens geven. In China zijn ook megakerken, maar daar hebben ze geen megasalaris, megaroem en megaveel boeken et cetera.”

Te gast in de kerk van ds. Rick Warren kreeg Van der Bijl eens een prijs, omdat hij als oudere nog steeds Jezus volgt, vertelt hij verder. „Hoe kun je een oude man belonen voor het volgen van Jezus? Jullie zouden rijke mensen in de kerk die al hun geld uitgeven aan nog grotere boten en nog meer luxe, moeten straffen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer