Buitenland

Meer steun voor strijd in Mali

NIAMEY (ANP) – Van diverse kanten is dinsdag hulp toegezegd voor de strijd in Mali. Groot-Brittannië wil ongeveer 240 militairen naar Mali en andere West-Afrikaanse landen sturen om troepen te trainen. De VS willen onbemande vliegtuigen inzetten. Tijdens een donorconferentie in Ethiopië werd 338 miljoen euro toegezegd voor de financiering van de Afrikaanse troepenmacht in Mali.

29 January 2013 17:42Gewijzigd op 15 November 2020 01:39
Franse troepen trekken noordwaarts in centraal Mali.  Foto EPA
Franse troepen trekken noordwaarts in centraal Mali. Foto EPA

De Afrikaanse troepen vechten samen met Franse militairen tegen moslimrebellen die het noorden van het land in handen hebben. Sinds de inzet van de Franse militairen zijn al diverse steden heroverd op de opstandelingen.

De Britse militairen zullen niet meedoen aan het front maar gaan anderen trainen. Volgens de BBC gaan ongeveer 40 trainers naar Mali zelf. De rest wordt gestationeerd in Engelstalige Afrikaanse landen die troepen naar Mali sturen. De Britten hebben de Fransen verder logistieke hulp aangeboden.

De Verenigde Staten zullen onbemande vliegtuigen stationeren in het noorden van Niger, bij de grens met Mali. Het gaat om verkenningsvliegtuigen die het uitgestrekte woestijngebied van Noord-Mali in de gaten te houden.

Tijdens de conferentie in Ethiopië doneerde de Europese Unie 50 miljoen euro. Nederland zegde 5 miljoen euro toe. De Afrikaanse Unie had vooral de organisatie van West-Afrikaanse landen Ecowas, de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie opgeroepen te doneren. Ecowas zegde 7,4 miljoen euro toe, wat de VN doneerde is niet bekend. De Malinese interim-president Dionkounda Traoré bedankte voor de donaties.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wil dat de EU de regering van Mali aanspreekt op recente mensenrechtenschendingen door het leger van het Afrikaanse land. Hij schreef dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Het Malinese leger zou volgens mensenrechtenorganisaties tussen 40 en 70 mensen standrechtelijk hebben geëxecuteerd.

Timmermans veroordeelt de schendingen van het leger ten zeerste. De EU stuurt binnenkort een trainingsmissie naar Mali. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen of het aan de missie een bijdrage zal leveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer