Buitenland

Liveblog: na de eed nu de parade voor Obama

WASHINGTON – Barack Obama legde maandag voor de tweede keer de eed af voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Volg hier de inauguratie en later op de avond de inaugurele parade, met live updates van onze redacteuren.

Buitenlandredactie
21 January 2013 10:44Gewijzigd op 15 November 2020 01:28
Obama tekent de benoeming van onder andere John Kerry tot minister van Buitenlandse Zaken. Foto EPA
Obama tekent de benoeming van onder andere John Kerry tot minister van Buitenlandse Zaken. Foto EPA

21.15 uur: Obama onderweg – President Obama is ingestapt in zijn zwaar gepantserde Cadillac en begint aan de inaugurele parade. Na de parade vindt een inauguratiebal plaats. De redactie zal geen nieuwe updates meer plaatsen. U kunt via de player rechts naast dit liveblog de parade blijven volgen.

21.09 uur: Afstand – De route van het Capitool naar het Witte Huis is ongeveer 3 kilometer lang. Naar verwachting zal president Obama er twee tot drie uur over doen om die afstand af te leggen.

21.00 uur: Parade begint – De inaugurele parade staat, na een half uur vertraging, op het punt van beginnen. Eerst stapt Obama in de auto, waarschijnlijk stapt hij halverwege nog even uit om het publiek te begroeten.

20.31 uur: Wie is wie – Vlak voor de parade begint nog even deze prachtige fotoanimatie van de New York Times, waarop te zien is wie er eerder vanavond allemaal bij de eedaflegging aanwezig waren.

20.03 uur: Parade – Over ongeveer een half uur, om 20.30 uur, begint de traditionele inaugurele parade. Die begint bij het Capitool en gaat via de Pennsylvania Avenua naar het Witte Huis. Bekijk hier een plattegrond van de route.

19.55 uur: Hoofdpunten – Lees hier een kort overzicht van de belangrijkste uitdagingen waarvoor Obama zich in zijn tweede termijn gesteld ziet.

19.45 uur: Vertaling toespraak – De Vlaamse website deredactie.be heeft een Nederlandse vertaling van de toespraak van Obama.

19.02 uur: Gelijkheid – In zijn toespraak benadrukte Obama dat het Amerikaanse volk onderweg is op een reis die nog niet is voltooid. Dat gebeurt pas als elke Amerikaan gelijke kansen krijgt. De reis naar een beter Amerika moet in gezamenlijkheid worden afgelegd. Als „één natie, één volk”, aldus Obama. Daarbij had hij het onder meer over buitenlands beleid, het milieu en migratie. Ook noemde hij specifiek gelijke rechten voor homo’s: „Onze reis is niet voltooid zolang onze homoseksuele broeders en zusters nog geen gelijke rechten hebben als ieder ander. Als we echt gelijkwaardig geschapen zijn, dan moet de liefde die we voor elkaar hebben zeker gelijkwaardig zijn.” De homolobby zal dit beschouwen als een ondersteuning voor het zogeheten homohuwelijk, maar met zoveel woorden staat dit er niet. Het is overigens wel bekend dat Obama voor publieke erkenning van homorelaties is.

18.58 uur: Lunch – Na het tekenen van de officiële nominaties en andere stukken zullen de president en zijn vrouw, samen met een groot aantal genodigden, deelnemen aan een lunch. Rond 20.30 uur begint de traditionele parade. Deze is live te volgen via Journaal24, rechts naast dit liveblog.

18.52 uur: Korte analyse speech – Obama legde in zijn toespraak de nadruk op de eenheid van de Amerikaanse natie. Het ging hem om de balans tussen individuele gaven en vrijheden enerzijds, en de gemeenschappelijke inzet daarvan anderzijds. Obama is er duidelijk op uit te midden van de huidige partijpolitieke polarisatie het volk te binden. Lees hier de volledige tekst (Engels) van Obama’s inaugurele rede terug.

18.49 uur: Papieren – Obama tekent nu in het Capitool de officiële nominaties van onder anderen John Kerry als minister van Buitenlandse Zaken, Jack Lew als minister van Financiën en Chuck Hagel als minister van Defensie.

18.35 uur: Einde plechtigheid – Na het eind van de plechtigheid verlaat Obama de plaats en schudt handen. De tweede termijn van Obama is nu echt begonnen.

18.29 uur: Volkslied – Het volkslied wordt gezongen door zangeres Beyonce. Iedereen wordt gevraagd op te staan.

18.25 uur: Gebed om zegen – Dominee Luis Leon doet een gebed. De predikant dankt voor het “voorrecht” burger van de VS te zijn. En vraagt verder of dit volk een “zegen” mag zijn voor de wereld. Eigenlijk zou de evangelicale voorganger Louie Giglio het gebed doen, maar hij bedankte nadat naar buiten kwam dat hij zich twintig jaar geleden in een preek in afkeurende zin over homoseksualiteit had uitgelaten.

18.20 uur: Gedicht – De Cubaans-Amerikaanse dichter Richard Blanco draagt een tekst voor.

18.15 uur: Kelly Clarkson – Zangeres Kelly Clarkson zingt “America (My Country ‘Tis of Thee)”.

18.13 uur: Einde speech – Met de woorden “may God bless you and may God bless the United States of America eindigt de speech van Obama.

18.13 uur: Martin Luther King – Obama lijkt in zijn rede subtiele verwijzingen in te bouwen naar de bekende toespraak “I have a dream” van Martin Luther King uit 1963. Die sprak van de “Hills of Georgia”. Obama gebruikte enkele vergelijkbare frasen. Nadere analyse van de tekst zal dit scherper naar voren kunnen brengen.

18.12 uur: Mensenrechten – In zijn verlangen het Amerikaanse roepingsbesef aan te spreken noemt hij belangrijke mensenrechten als de “ster die ons nog altijd leiden”. Dat appelleert ook aan de kerstgeschiedenis en de “wijzen uit het Oosten”, die de ster van Bethlehem volgden.

18.06 uur: We, the People – Obama herhaalt enkele keren de frase “We, the People”. Dat is het begin van de preambule van de Amerikaanse Grondwet. Te vergelijken met het “bij de gratie Gods” uit de Nederlandse wetten. Verschil is dat de Amerikanen trots zijn op hun traditie terwijl die in Nederland vragen oproept.

18.03 uur: Talent en kwaliteit – Obama spreekt het volk aan op zijn grote talenten en kwaliteiten. Dat geeft een positief gevoel.

17.56 uur: Huidskleur – Obama begint zijn toespraak met herinneringen aan twee zaken: de kwestie van huidskleur en de “vanzelfsprekende waarheden” uit de Onafhankelijkheidsverklaring van eind 18e eeuw.

17.53 uur: Rede – Obama begint aan zijn inaugurele rede. Hij staat bekend als een zeer begaafd en inspirerend spreker. Althans, dat stond hij tijdens zijn campagne in 2008. Sinds hij president werd in 2009, heeft hij veel van zijn glans verloren. Hij heeft nu de kans dat weer op te poetsen.

17.52 uur: Trompetten – Trompetten spelen “Ruffles and Flourishes” en de U.S. Marine Band speelt “Hail to the Chief.”

17.51 uur: Eed Obama – Dan nu het grote moment: de eedaflegging van president Obama door opperrechter John Roberts. Obama wordt beëdigd met twee Bijbels, die beide historische betekenis hebben in de strijd van gelijke rechten voor zwarten in de VS. Op een klein hapertje na gaat het vlekkeloos.

17.50 uur: James Taylor – Zanger James Taylor zingt “America the Beautiful”.

17.46 uur: Joe Biden – Aansluitend neemt rechter Sonia Sotomayor de eed af van vicepresident Biden. Biden heeft bij beëdiging hand op Bijbel die al vanaf eind 19e eeuw bezit van zijn familie is.

17.45 uur: Religieuze elementen – Glory Glory Hallelujah! Bij de inauguratie van de VS-president is volop ruimte voor religieuze elementen, zoals van dit koor, vooral als ze spreken van overwinning van het goede op het kwade. Dat versterkt natuurlijk de gedachte dat het Amerikaanse volk een uitverkoren natie is met een opdracht op de wereld. De bedoeling is dat elke Amerikaan vooral trots is op zijn eigen land en volk. Zo te zien geniet Obama met volle teugen, evenals vicepresident Biden.

17.39 uur: Koorzang – Het Brooklyn Tabernacle Choir uit New York zingt nu “The Battle Hymn of the Republic”.

17.38 uur: Amerikaan-zijn – Evers-Williams voegt toe aan de lof aan het “gezegende Amerikaanse volk”. De inauguratie van een president is altijd een viering van het Amerikaan-zijn.

17.37 uur: Aanroeping – Myrlie Evers-Williams, weduwe van de omgebrachte mensenrechtenleider Medgar Evers, spreekt de zogeheten aanroeping uit. Zij is de eerste vrouw die dat tijdens een inauguratie mag doen.

17.33 uur: Geloof in Amerika – De herbeëdiging is volgens Schumer een uitgelezen moment om “het geloof in Amerika te vernieuwen”.

17.30 uur: Triomfantelijk – Aankondigingen in Amerika worden altijd gedaan op triomfantelijke toon. De president wordt hier door senator Chuck Schumer aangekondigd alsof hij een film-Oscar heeft gehad of de Tour de France heeft gewonnen. Schumer is de voorzitter van het inauguratiecomité.

17.23 uur: Obama op podium – President Obama komt aan op het podium.

17.18 uur: Romney – Nog iemand die er níet bij is: Obama’s tegenstrever tijdens de verkiezingen Mitt Romney. Dat meldt de BBC. Romney is de eerste tegenkandidaat die verstek laat gaan sinds 1988.

17.15 uur: Michelle en dochters – Michelle Obama en dochters Sasha en Malia zijn gearriveerd op het podium, net als vicepresident Biden.

17.12 uur: Livebeeld – De inauguratie is live te volgen via de player rechts op deze pagina. Mocht deze player niet goed werken, dan is de ceremonie ook te volgen via de website van het Witte Huis.

17.00 uur: Oud-presidenten – Van de voormalige presidenten zijn alleen Bill Clinton en Jimmy Carter aanwezig bij de inauguratie. De beide presidenten Bush zijn er niet bij, meldt de Guardian.

16.55 uur: Obama aangekomen – President Obama is zojuist aangekomen op Capitol Hill. De officiële plechtigheid zal over ongeveer een uur plaatsvinden.

16.30 uur: Op de fiets – Washington stroomt vol met belangstellenden voor de inauguratie, maar slechts weinigen komen per fiets. Op de speciaal geprepareerde fietsenparkeerplaats, met ruimte voor 700 fietsen, staan slechts 65 of 70 fietsen, twittert het Department of Transportation.

15.30 uur: Kerkdienst – De familie Obama brengt vanochtend (Amerikaanse tijd) een bezoek aan een kerkdienst in de episcopale St. John’s Church, tegenover het Witte Huis.

15.05 uur: Video – De New York Times blikt in deze videoreportage vooruit op de inauguratie en de uitdagingen waarvoor Obama zich in zijn tweede termijn gesteld ziet.

14.45 uur: Infographic – De Amerikaanse nieuwszender heeft een fraaie infographic met daarop de route en de hoogtepunten van de presidentiële inauguratie.

14.00 uur: Zondag – Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de president op 20 januari beëdigd. Valt die dag, zoals dit jaar, op zondag, dan legt hij twee keer de eed af. Na de ceremonie zal Obama een toespraak houden, waarin hij zijn plannen voor de komende vier jaar zal toelichten. De eed wordt afgenomen door John Roberts, voorzitter van het hooggerechtshof. Was de beëdiging zondag in het Witte Huis een particuliere plechtigheid waarbij vooral familieleden aanwezig waren, voor maandag worden ongeveer 800.000 mensen verwacht bij het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer