Buitenland
Bloedig einde aan gijzeling Algerije

ALGIERS (ANP/RTR) – Na 4 dagen van onduidelijkheid en tegengestelde berichten heeft het Algerijnse leger zaterdag een bloedig einde gemaakt aan de gijzeling van tientallen mensen in eengascomplexin In Amenas in het noordoosten van Algerije. Het aantal slachtoffers loopt in de tientallen. Hoeveel het er precies zijn, was zondagavond onduidelijk.

Algerije. Foto EPA
Algerije. Foto EPA

Het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zaterdag bekend dat minstens 23 gijzelaars zijn omgekomen. Zondag meldden Algerijnse media dat 25 lichamen waren gevonden die van gijzelaars zouden zijn. De Algerijnse regering sprak zondag de verwachting uit dat het dodental waarschijnlijk zal stijgen, op basis van de cijfers die zaterdag werden gegeven.

Het leger doodde 32 terroristen maar waarschijnlijk zijn dat niet alle kidnappers. Bronnen binnen de veiligheidsdienst verklaarden zondag dat zes terroristen levend in handen van het leger zijn gevallen.

Volgens de Algerijnse autoriteiten zijn bijbevrijdingsactiesvan het leger 107 buitenlandse en 685 Algerijnse gijzelaars bevrijd.

De gijzeling begon woensdag toen de terroristen het gascomplex in het noordoosten van Algerije overvielen en een groot aantal mensen, onder wie veel westerse medewerkers, in gijzeling namen op het woongedeelte van het terrein. Op het complex wordt naar gas geboord door Algerijnse, Britse en Noorse bedrijven. De terroristen eisten het stopzetten van de Franse militaire interventie in Mali.

Het Algerijnse leger bevrijdde naar verluidt in eerste instantie zo’n 650 mensen. De terroristen verschansten zich en hielden daarna nog een onbekend aantal mensen vast. Zaterdag werd de gijzeling met een laatste aanval beëindigd.

De identiteit van de gedode gijzelaars is niet bekendgemaakt. De Britse premier David Cameron liet zondag weten dat minstens drie Britten in het woestijngeweld het leven hadden gelaten en dat drie anderen worden vermist. Voor hun leven wordt gevreesd. In Oslo liet het Noorse bedrijf Statoil weten dat het vreesde voor het leven van vijf medewerkers die worden vermist. Verder zijn in elk geval een Amerikaan en een Fransman om het leven gekomen.

De Algerijnse jihadist Mokhtar Belmokhtar eiste namens al-Qaeda de verantwoordelijkheid op voor de gijzelingsactie. Een Mauritaanse website meldde dat zondag op basis van een videoboodschap van Belmokhtar. Algerijnse en buitenlandse media hebben Belmokhtar de afgelopen dagen al genoemd als hoofdverantwoordelijke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer