Binnenland
Arnhemse wethouder lijkt Vitessedebat te overleven

ARNHEM (ANP) – De fractie van Zuid Centraal in de Arnhemse raad heeft woensdagavond geen motie van wantrouwen ingediend tegen CDA–wethouder Rob Gast. Die heeft volgens de fractie broddelwerk afgeleverd met zijn onderhandelingen over het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome.

Volgens fractievoorzitter Wiggers was hem in de wandelgangen kort voor de raadsvergadering gebleken dat hij onvoldoende steun zou krijgen van de andere partijen.

De wethouder en het college van B en W lijken daardoor nu uit de gevarenzone te zijn. Of het voorgestelde reddingsplan, dat de gemeente 30 miljoen euro kost, het ook gaat halen, is nog uiterst onzeker. Tot nu toe hebben achttien raadsleden verklaard voor te stemmen. Drie raadsleden van D66 en de ChristenUnie twijfelen.

Vrijwel alle fracties in de raad hebben wethouder Gast scherpe verwijten gemaakt over zijn handelwijze rond het reddingsplan. Volgens Zuid Centraal zijn er „1750 werkuren verprutst door het college, 400 werkuren verbroddeld door de wethouder en 600.000 euro verspild aan externe adviezen." Ook het CDA noemde het optreden van de eigen wethouder Gast „bestuurlijk gezien niet erg sterk."

Leefbaar Arnhem heeft voorgesteld een enquetecommissie in te stellen, die onderzoek gaat doen naar „alles wat het college de afgelopen maanden heeft gedaan in de kwestie". De PvdA wil dat er eerst een commissie van wijze mensen komt die onderzoek doet. Eventueel zou het resultaat van dat onderzoek alsnog tot een lokale parlementaire enquete kunnen leiden, aldus de fractie. De enquete is een nieuw middel voor de gemeenteraad in het duale stelsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer