Binnenland
Arnhem beslist over lot Gelredome

De spanning in de Arnhemse gemeenteraad over het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome is de afgelopen week flink opgelopen. De raad komt woensdagavond bijeen om een definitieve beslissing te nemen over het plan, waarmee 30 miljoen euro is gemoeid. Ook de positie van verantwoordelijk wethouder R. Gast wordt dan besproken.

ANP
De raad sprak zich in juni al uit voor het oorspronkelijke reddingsplan, waarin onder meer stond dat Vitesse en stadion Gelredome zouden fuseren tot één organisatie. De gemeente Arnhem ziet, door grote bezwaren van de directie van Gelredome, af van die fusie. De raad moet daarom een besluit nemen over het aangepaste plan. De stemverhoudingen in de raad worden waarschijnlijk pas woensdagavond duidelijk.

Coalitiepartij Zuid-Centraal stemde in juni nog voor het plan, maar stemt vanavond tegen, zegt fractievoorzitter N. Wiggers. Bovendien zal de partij een motie van wantrouwen indienen tegen wethouder R. Gast (CDA), die verantwoordelijk is voor het reddingsplan. Volgens fractievoorzitter Wiggers heeft Gast de raad in juni onjuist geïnformeerd toen hij meldde dat de aankoop van stadion Gelredome door de gemeente rond was. In werkelijkheid bleek de aankoop pas vorige week helemaal geregeld, nadat de gemeente de fusie tussen Gelredome en Vitesse uit het plan had geschrapt.

Als een meerderheid van de raad voor de motie van wantrouwen stemt, eist het CDA een oordeel van het college van burgemeester en wethouders over het opereren van wethouder Gast. Als het college zich niet achter de wethouder schaart, trekt het CDA zich terug uit de Arnhemse coalitie, die dan nog wel een meerderheid behoudt in de gemeenteraad.

Oppositiepartij Leefbaar Arnhem wil een oordeel over wethouder Gast liever uitstellen. De partij wil een enquêtecommissie benoemen die de gang van zaken rond Vitesse en Gelredome gaat onderzoeken. Veel fracties lijken voorstander van een onderzoek.

„De wethouder en de rest van het college hebben ongelooflijk veel fouten gemaakt. Het college heeft de gemeenteraad zeer slecht geïnformeerd. Voor ons is volstrekt onduidelijk wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Eigenlijk is geen van de betrokkenen tevreden over het gemeentebestuur”, zei M. van Meurs, fractievoorzitter van Leefbaar Arnhem en voormalig wethouder in Arnhem.

De PvdA is met acht zetels de grootste partij in Arnhem. De fractie is onderling verdeeld over het reddingsplan en zal volgens fractievoorzitter D. Tiemens ook verdeeld stemmen. De VVD heeft zes zetels, gevolgd door het CDA en Zuid-Centraal, met beide vijf zetels. GroenLinks en Leefbaar Arnhem hebben ieder vier zetels. Het Arnhemse college wordt gevormd door de PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en Zuid-Centraal, waarbij de PvdA twee wethouders levert en de andere partijen elk één.

Veel Arnhemse raadsleden zijn niet te spreken over de financiële risico’s die de gemeente met het reddingsplan neemt. Zo wordt Arnhem financieel verantwoordelijk voor stadion Gelredome, maar krijgt de provincie Gelderland een doorslaggevende stem in de exploitatie van het stadion. De provincie, een van de oorspronkelijke geldschieters van Gelredome, heeft nog 11 miljoen euro tegoed van het stadion. De gemeente Arnhem wordt straks verantwoordelijk voor de terugbetaling van dat bedrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer