Economie
Bankentoezicht blijkt weerbarstig

BRUSSEL – Vanaf 1 januari moeten 6000 banken in de eurozone onder centraal bankentoezicht komen. Het realiseren van dit toezicht blijkt nog niet zo gemakkelijk. De ministers van Financiën van de 27 EU-landen kwamen er dinsdag niet uit en zullen 12 december opnieuw bijeenkomen.

Redactie economie
Minister Dijsselbloem in Brussel. Foto EPA
Minister Dijsselbloem in Brussel. Foto EPA

Dat maakte voorzitter Cyprus dinsdag bekend. Overleg in Brussel leidde dinsdag nog niet tot een eindakkoord.

Het is de bedoeling dat de ministers het voor het einde van het jaar eens worden over een toezichthouder op het Europees bankwezen. Het toezicht komt onder verantwoordelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB), maar zal volledig gescheiden zijn van het monetaire beleid van de ECB.

De lidstaten zijn verdeeld over welke banken onder het toezicht moeten komen te staan en over de rolverdeling tussen de ECB en de nationale centrale banken. Bovendien willen de niet-eurolanden garanties dat ook hun belangen goed meegewogen worden.

Volgens minister Dijsselbloem zijn de landen elkaar op een aantal punten wel genaderd. Maar overeenstemming over de stemverhouding en het tempo waarin de banken onder toezicht van de ECB komen te staan, is er nog niet.

Nederland is er voorstander van dat eerst de door Europa gesteunde banken onder toezicht komen en pas als de ECB daar klaar voor is, er andere banken gefaseerd gaan volgen.

Dijsselbloem zei dinsdag dat de ECB eerst bij de lidstaten zou moeten terugkomen om aan te geven hoe het toezicht verloopt, voordat er banken worden toegevoegd aan het toezicht.

Op de vraag of het volgende week wel zal lukken om een akkoord te bereiken, zei de minister ervan overtuigd te zijn dat het zou moeten kunnen. Volgens hem is het overleg „heel dicht bij” overeenstemming.

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden praten op 13 december nog over Griekenland en Cyprus. De ministers zullen de voortgang van Griekenland met het schuldenopkoopprogramma evalueren. De uitbetaling van noodsteun aan Athene is afhankelijk van de prestaties. Ook praat deze eurogroep over een hulpprogramma voor Cyprus.

Op 13 en 14 december zijn ook de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de EU in Brussel voor een top. Zij praten over de toekomst van de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer