Binnenland

Verdachte moord Vaatstra na 13 jaar opgepakt

LEEUWARDEN (ANP) – Meer dan 13 jaar na de moord op Marianne Vaatstra hebben politie en justitie een doorbraak bereikt. Op nog geen 2,5 kilometer van het weiland bij Veenklooster waar de 16-jarige Vaatstra werd omgebracht, hield de politie zondagavond een 44-jarige man aan. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries maakte het nieuws maandagochtend vroeg via Twitter wereldkundig.

19 November 2012 06:50Gewijzigd op 15 November 2020 00:19
Op het erf rond de boerderij van de verdachte in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra lopen politiemensen. Foto ANP
Op het erf rond de boerderij van de verdachte in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra lopen politiemensen. Foto ANP

De Vries zegt dat het gaat om een Friese boer die in Oudwoude woont. Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde tiener, kent de man niet, maar zijn familie weet wel wie hij is. De kleinkinderen van Vaatstra gaan naar dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van de verdachte, vertelde Bauke Vaatstra.

Volgens hem zou de man zelf zijn DNA hebben ingeleverd tijdens een groot DNA-verwantschapsonderzoek, dat afgelopen september en oktober in Noord-Friesland werd gehouden. Politie en justitie geven later maandag een persconferentie. Op details willen ze nu niet ingaan.

„Er valt een last van ons af”, zei vader Vaatstra opgelucht. „Ik heb de hele nacht niet geslapen. Dit is geweldig nieuws.” Hij heeft gehoord dat het om „een heel goede match” gaat. „We gaan er vanuit dat dit hem is.” De omgeving van de boerderij waar de verdachte woont is afgeschermd. Zijn familie is opgevangen.

Marianna Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. Ze was op de fiets onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteind. Daar kwam ze nooit aan. Tal van politieonderzoeken volgden en de moord kwam meermaals terug in het tv-programma van De Vries.

Justitie en politie richtten zich kort na de moord aanvankelijk op het asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum. Een Irakees en een Afghaan zouden kort na de moord het azc hebben verlaten. De twee werden in Turkije en Engeland aangehouden. Een DNA-onderzoek wees uit dat ze de moord niet gepleegd konden hebben.

Een groot DNA-onderzoek stuitte begin deze eeuw nog op grote weerstand. Maar dit jaar kwam het onderzoek er alsnog. Zo’n 7300 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan; 89 procent deed dat. Het idee is dat via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Maar de verdachte stond dus zelf DNA af en daarmee lijken politie en justitie na 13 jaar de zaak te hebben opgelost.


Overzicht van de zaak Vaatstra

LEEUWARDEN (ANP) – Politie en justitie hebben in september en oktober DNA afgenomen bij duizenden mannen in verband met een DNA-verwantschapsonderzoek. Met deze methode wil men alsnog proberen de moordenaar van de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra te achterhalen. Een overzicht van gebeurtenissen in de zaak.

1 mei 1999: Het lichaam van Marianne wordt gevonden in een weiland bij het dorpje Veenklooster. Ze is de avond ervoor, Koninginnedag, op een feest geweest en alleen op de fiets op weg gegaan naar huis in Zwaagwesteinde.

Augustus 1999: Justitie en politie richten zich op het asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum. Twee asielzoekers, een Irakees en een Afghaan, zouden kort na de moord het azc hebben verlaten. De twee worden in Turkije en Engeland aangehouden. DNA-onderzoek pleit hen vrij.

Oktober 2000: De roep om grootschalig DNA-onderzoek onder bijna 20.000 mannen in Kollum en omgeving stuit op politieke weerstand. Wel staan circa 900 mannen DNA af. Dat onderzoek levert geen verdachte op.

Juni 2002: Het rechercheteam komt met een daderprofiel: de moordenaar zou een Europese, blanke man zijn.

2004-2012: Tal van politie-onderzoeken leveren niets op. De ouders van Marianne beschuldigen justitie van geknoei. In 2007 neemt het ‘3D-team’ van politie en OM de zaak opnieuw onder de loep.

April 2012: Door wetgeving is verwantschapsonderzoek nu mogelijk. Justitie hoopt op een match in de DNA-databank van het op Marianne gevonden DNA met het profiel van iemand die mogelijk familie is van de dader.

Mei 2012: Het 3D-team zegt dat Marianne de moordenaar kende en dat die waarschijnlijk in de buurt woont of woonde. Dit wordt ondersteund door een aansteker die Peter R. de Vries in zijn uitzending laat zien. De aansteker zat in de tas van Marianne en er zat DNA van een man op dat overeenkomt met het DNA op haar lichaam.

22 juni 2012: Er zit geen familie van de dader in de DNA-databank van justitie. Het OM spreekt de wens uit om verwantschapsonderzoek te doen onder personen uit de regio, om te kijken of er iemand verwant is aan degene van wie het gevonden DNA is. Uit tips blijkt dat de aansteker destijds waarschijnlijk in de buurt is verkocht.

6 september 2012: Justitie wil het DNA van ruim 8000 mannen uit de omgeving van de moord testen. Uiteindelijk worden 7300 mannen opgeroepen en komt 90 procent van hen opdagen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

19 november 2012: In de vroege ochtend meldt Peter R. de Vries op Twitter dat er 100 procent DNA-match is gevonden. De verdachte is een 44-jarige man uit Oud Woude, een plaatsje op nog geen 2,5 kilometer van de plaats waar Vaatstra werd vermoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer