Buitenland

Christelijke voorgangers: Verkiezingsuitslag ramp voor VS

LOUISVILLE – De herverkiezing van Obama is een ramp voor de Verenigde Staten. Zelden lieten christelijke voorgangers zich zo scherp uit over een pasgekozen president. Twee vooraanstaande evangelicalen, Albert Mohler en Franklin Graham, maken zich grote zorgen nu de 44e president aan zijn twee ambtstermijn begint.

W. B. Kranendonk
8 November 2012 09:25Gewijzigd op 15 November 2020 00:09
De herverkiezing van Obama is een ramp voor de Verenigde Staten. Zelden lieten christelijke voorgangers zich zo scherp uit over een pasgekozen president. Foto EPA
De herverkiezing van Obama is een ramp voor de Verenigde Staten. Zelden lieten christelijke voorgangers zich zo scherp uit over een pasgekozen president. Foto EPA

Obama is voor vrije abortus, voor het homohuwelijk en krijgt nu ook nog eens de kans om enkele nieuwe opperrechters te benoemen. „Dat zullen ongetwijfeld mensen zijn die de seculiere en libertijnse opvattingen van de president delen”, stelt Albert Mohler, een bekende opinieleider van de Zuidelijke Baptisten. „De afbraak van de christelijke waarden krijgt daarmee een enorme versnelling. We gaan in rap tempo naar de ondergang.”

Behalve de herverkiezing van de democraat –„die zich wel christelijk noemt maar heidense opvattingen heeft”– geven ook andere uitslagen van dinsdag Mohler grote zorgen. Met name het feit dat de bevolking van drie staten voor legalisering van het homohuwelijk stemde, noemt hij verbijsterend. „We dachten steeds dat dit thema werd aangejaagd door progressieve lobbyclubs, maar nu blijkt uit de referenda dat het volk dit wil. De gewone man is kennelijk zo vergiftigd met het seculiere denken dat die niets meer heeft met Bijbelse waarden die al vanaf de schepping ons zijn meegegeven.”

Met triestheid constateert Mohler dat het morele landschap in enkele jaren tijd volstrekt veranderd is. „Dat is ernstiger dan alle economische problemen, maar mensen voelen veel meer de pijn van de economische crisis dan de zedelijke chaos waarin we terecht zijn gekomen. Dat kun je niet alleen op het conto van Obama schrijven, maar hij is er wel een exponent van. Hij doet er ook niets aan om die afbraak van waarden te keren.”

Richard Land, voorzitter van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten, noemt het opmerkelijk dat ondanks een geldverslindende verkiezingsstrijd zo weinig Amerikanen tot ander gedachten komen. „We weten nu toch wel welke morele standaarden de presidentskandidaten hebben. En dan deze uitslag. Mensen slapen.”

Franklin Graham, zoon van de vermaarde prediker Billy Graham (die juist gisteren 94 jaar werd), waarschuwde op de avond van de verkiezingsdag dat Amerika zich rijp maakt voor de totale ondergang. „Door het homohuwelijk te sanctioneren, storten we in een moreel ravijn. En als Obama dat stimuleert, is hij een leider die zijn volk misleidt.”

Vorige week zei Graham jr. in een preek dat de presidentsverkiezingen 2012 wel eens de laatste zouden kunnen zijn. „God geeft Amerika nog een laatste kans. Als ons volk zich niet bekeert is het oordeel te verwachten.” De standpunten van Obama op het gebied van abortus en homohuwelijk zouden volgens hem het oordeel verhaasten.

Dat Franklin Graham, en overigens ook zijn bejaarde vader, ernstige bezwaren heeft tegen de steun die Obama aan het homohuwelijk geeft, is niet nieuw. In mei van dit jaar zei hij: „Die onchristelijke visie van de president raakt me diep. Ik weet ook zeker dat het God nog meer verdriet doet.” De evangelicaal wees de president er toen op dat hij met zijn moderne opvatting over het homohuwelijk niet alleen de blanke evangelicale kerken van zich vervreemdt, maat ook de Afro-Amerikaanse. „Zij zijn conservatiever dan menigeen denkt.”

Zowel Mohler als Graham jr. roept zijn achterban op tot gebed voor de herkozen president. „We moeten bidden voor koningen en die in hoogheid zijn gezeten, 1 Timotheüs 2”, zegt Mohler. Maar daarbij zegt hij wel dat het vooral moet gaan om een bede voor de bekering van Obama. „Opdat hij zijn boze standpunten ten aanzien van abortus en homohuwelijk laat varen.”

Dr. Russell D. Moore, theo­loog en gastcolumnist van The Christian Post, schreef gisteren dat hij op essentiële punten met Obama van mening verschilt, maar zich toch verplicht weet voor hem te bidden. Met verbazing constateert Russell dat christenen soms denken dat gebed voor de Amerikaanse president niet nodig is. De hoogste macht berust volgens deze redenering bij het volk. Dat kiest een president. Russell noemt dat onzin. „Bidden voor de president is nodig. En hij verdient respect.”

Dat is volgens Russell iets anders dan slaafs gehoorzamen. „Dat hoeft niet en mag niet. Maar God vraagt wel hem passende eer te betonen”, zegt Russell. Als voorbeeld noemt de columnist dat ouders hun kinderen moeten leren met twee woorden over de herkozen president te spreken. „Dus niet ”Obama” maar ”president Obama”.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer