Economie
Nationale munten al bijna helemaal weg

De nationale munteenheden zijn bijna helemaal verdwenen uit het betalingsverkeer in de twaalf landen die de euro invoeren. Dat concludeerde de Europese Commissie dinsdag.

ANP

Afgelopen zaterdag werd 92 procent van de betalingen in de eurolanden verricht in euro’s. In vijf landen, waaronder Nederland en Duitsland, is het percentage eurobetalingen groter of gelijk aan 95 procent.

Brussel noemt de snelle invoering van de euro geslaagd. Dat is mede te danken aan de winkeliers, die hun afspraken om vanaf 1 januari het wisselgeld in euro’s te geven, zijn nagekomen. Verder is bijna driekwart van de automaten aan de euro aangepast.

In bijna alle eurolanden worden dagelijks pogingen gesignaleerd om reproducties van eurobiljetten van slechte kwaliteit in omloop te brengen. „Ernstige vervalsingen van eurobiljetten of -munten zijn niet vastgesteld”, aldus de Commissie.

Een uitzondering op de soepele invoering van de euro is in ieder geval het Italiaanse dorp Ginostra, op het eiland Stromboli. Het nieuwe geld heeft het plaatsje nog steeds niet bereikt. Het twintig zielen tellende dorp op het vulkanische eiland heeft de Italiaanse regeringsleider Berlusconi gevraagd de geldigheid van de lire ten minste tot maart te verlengen. Bij het uitdelen van de eurokits en het verschepen van de nieuwe biljetten is Ginostra vergeten. Rome zond echter wel, net als naar miljoenen andere Italianen, rekenmachines naar het dorp om de lire om te kunnen rekenen in euro’s, meldden Italiaanse media dinsdag.

Ondertussen stijgt in Groot-Brittannië in de Labour-partij van premier Tony Blair de druk om het referendum over invoering van de munt nu al op de agenda te zetten. Uit een peiling van de BBC onder parlementsleden van Labour blijkt dat eenderde het nog deze herfst wil houden en 20 procent eind volgend jaar.

Uit begin januari gehouden opinieonderzoeken blijkt dat een meerderheid van de Britse bevolking nog steeds tegen invoering is, al is het aantal voorstanders groeiende. Een ruime meerderheid, bijna 80 procent, verwacht echter dat Groot-Brittannië wel zal toetreden tot de Europese Monetaire Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer