DEN HAAG – PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stappen per direct uit de fractie.
Dat liet Hernandez via Twitter aan PVV-leider Wilders weten, net nadat Wilders het verkiezingsprogramma presenteerde: „@geertwilderspvv: hierbij bericht ik je mede namens Wim Kortenoeven dat wij per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen.” De Kamerleden blijven tot 20 september in de Kamer. Dat is de datum waarop de nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd. Tot die tijd gaan Kortenhoeven en Hernandez als groep verder, zo meldde Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer dinsdag.
Wilders zegt het vertrek van de twee PVV’ers „triest” te vinden. Wilders werd overvallen door het bericht en sprak het vermoeden uit dat mensen vooruitlopen op de kandidatenlijst die zaterdag openbaar wordt gemaakt.
Toelichting Hernandez
Hernandez, net als Kortenoeven woordvoerder Buitenlandse Zaken, haalde in een emotionele toelichting hard uit naar Wilders. „Ik dacht dat ik mijn aanvoerder gevonden had, maar ik dacht verkeerd. Geert heeft me in de steek gelaten.”
Hernandez riep andere PVV-Kamerleden op ook uit de fractie te stappen: „Ik heb me nu vrijgevochten.” PVV-fractieleden zijn voor Wilders alleen maar stemvee, zegt Hernandez.
Volgens Hernandez opereerde Wilders „totaal respectloos” jegens hem en andere PVV-Kamerleden. „Alles draait alleen maar om Geert.” Volgens Hernandez hebben meerdere PVV’ers gehuild om de schofferingen van Wilders. Het verkiezingsprogramma kregen ze niet langer dan een half uurtje te zien en het besluit om uit de Catshuis-onderhandelingen met VVD en CDA te stappen nam Wilders alleen.
Volgens Hernandez leeft Wilders in een totaal isolement en is hij elke feeling met de maatschappij helemaal kwijt. „Zijn mediabeleid is Noord-Koreaans.” Hernandez zegt dat Wilders niet reageert op mails van zijn eigen Kamerleden. Wel mochten ze opdraven voor een bezoekje aan de Efteling.
Wilders noemt zijn rechterhand Fleur Agema ‘kolonel Agema’, aldus Hernandez. „Kolonel Agema, hebben we nog een luchtmacht nodig?” zou Wilders volgens Hernandez eens gezegd hebben.
Toelichting Kortenoeven
Volgens de geëmotioneerde Kortenoeven heeft de PVV-leider een politbureau om zich heen verzameld van een klein groepje getrouwen. Volgens Kortenoeven is het niet gewoon dat Wilders verwacht dat zijn „nukken en dictaten” door de fractie altijd maar worden geaccepteerd. „Ik nam me voor op te stappen, als het definitieve verkiezingsprogramma dezelfde onzin zou bevatten als het concept.”
Wilders is geen vriend van Israël, aldus Kortenoeven, maar „een politieke klaploper.”
In opspraak
Hernandez en Kortenhoeven raakten beiden in opspraak tijdens hun Kamerlidmaatschap. Hernandez raakte eind september 2010 in opspraak omdat hij op het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een man. De politicus ontkende, maar accepteerde uiteindelijk een schikkingsvoorstel van 500 euro.
Kortenoeven veroorzaakte vorig jaar ophef toen hij voor het raam van zijn werkkamer een oranje-wit-blauwe Prinsenvlag had gehangen. De Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door aanhangers van de NSB gebruikt. De vlag is als nationalistisch symbool nu vooral populair bij extreem rechtse groeperingen.
Reactie Brinkman
Ex-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven veel succes gewenst met hun „wijze besluit” om uit de PVV-fractie te stappen. „Respect!”, twitterde Brinkman dinsdag nadat de twee hun vertrek bekend hadden gemaakt.
Wilders presenteerde dinsdag het verkiezingsprogramma.
Lees hier een uitgebreid interview met Kortenoeven in het Reformatorisch Dagblad.
Afgelopen zaterdag stond in NRC Handelsblad een uitgebreid artikel over hoe Wilders zijn fractie leidt onder de kop ”De gemaskeerde vergissingen van Geert Wilders”.
Profiel Hernandez: vrijgemaakt
Ex-militair Hernandez (38) groeide op in een niet-christelijk gezin, maar kwam via zijn vrouw in aanraking met het christelijk geloof en is sinds enkele jaren lid van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Kampen.
Zijn politieke optreden staat echter los van zijn geloof, zei hij begin vorig jaar in een interview met het ND. „Ik ga echt niet over elk PVV-standpunt een christelijk sausje gooien.”
Als defensiewoordvoerder van de PVV probeerde hij onder meer het draagvlak voor de krijgsmacht in de samenleving te vergroten. Hij verzette zich tegen aanschaf van de JSF en tegen de regeling voor Turkse Nederlanders die bij Defensie renteloos kunnen lenen om hun dienstplicht in Turkije af te kopen. In de Kamer kaartte hij ook de christenvervolging in Indonesië aan en de benarde positie van de Papoea’s in datzelfde land.
Voor de PVV selecteerde en trainde hij kandidaten voor de Provinciale Staten in Overijssel.
In december 2010 trof hij een schikking met justitie nadat hij verdacht werd van het uitdelen van een klap en een kopstoot aan een cafébezoeker in Den Haag. Hernandez verklaarde destijds nadrukkelijk dat dit niet als erkenning van schuld moest worden opgevat.
Profiel Kortenoeven: pro-Joods
Israël en het Joodse volk vormen de verbindende schakel in de carrière van ex-PVV’er Kortenoeven. „Ik zie het opkomen voor verdrukte Joden als een morele plicht”, zei hij ooit tegen deze krant. „Noem me een mensenrechtenactivist.”
Kortenoeven (57) kwam na de verkiezingen van 2010 in de Tweede Kamer. Voor de PVV was hij buitenlandwoordvoerder. Eerder werkte hij in twee kibboetsen in Israël, in de toeristenindustrie, de maatschappelijke dienstverlening, het bedrijfsleven en de journalistiek. Daarna was hij tien jaar werkzaam bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël.
Afkomstig uit een hervormd nest, verliet hij op latere leeftijd de kerk toen die zich in het ontwapeningsdebat ging mengen. Religieus is hij nog wel: „De spiritualiteit die past bij de Joodse traditie spreekt mij aan.”
Secularisatie ziet hij als bedreiging voor de maatschappij. „Mensen worden daardoor nog meer overgeleverd aan de individualisering, aan de waan van de dag en de bevrediging van het korte moment.”
Kortenoeven stemde als enige PVV’er tegen het verbod op de onverdoofde rituele slacht. Hij kwam –meestal in stevige bewoordingen– veelvuldig op voor Israël en vervolgde christenen en kantte zich fel tegen Iran en Turkije.