Politiek
Verdeeldheid over aanpak trouwambtenaar

DEN HAAG – De seculiere partijen in de Tweede Kamer zijn sterk verdeeld over de manier waarop ze een eind willen maken aan het fenomeen gewetensbezwaarde trouwambtenaar.

Redactie politiek
GroenLinksKamerlid Van Gent. Foto ANP
GroenLinksKamerlid Van Gent. Foto ANP

Dat bleek dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur. VVD-Kamerlid Hennis kondigde aan dat ze met een amendement komt op de wet die de rechtspositie van ambtenaren regelt. In het wijzigingsvoorstel wil de VVD regelen dat geen enkele gemeente meer gewetensbezwaarde trouwambtenaren in dienst mag houden of mag nemen.

GroenLinks en D66 voelen niets voor deze route. Ze vrezen dat de Eerste Kamer daar niet mee akkoord zal gaan. GroenLinksKamerlid Van Gent wil dat de regering met een wettelijke regeling komt. Dat zal niet gebeuren, zei minister Leers voor Immigratie, die minister Spies van Binnenlandse Zaken verving. D66-Kamerlid Schouw kondigde daarop aan dat zijn fractie met een initiatiefwetsvoorstel komt.

Waarschijnlijk debatteert de Kamer op korte termijn over het advies dat de Raad van State over de trouwambtenaar schreef en dat eind vorige week door het kabinet naar de Kamer is gestuurd. GroenLinks zal een spoed algemeen overleg aanvragen, zo zei Van Gent.

Enkele uren voor het vragenuur werd bekend dat ook de PvdA in de wet wil opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. De wijziging moet komen in de wet die de positie van de ambtenaar gelijk moet trekken met die van een gewone werknemer. Het voorstel van de PvdA komt in grote lijnen overeen met hetgeen Hennis tijdens het vragenuur voorstelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer