Na het succes van ”Bewust koken zonder E-nummers” van Dinneke van den Dikkenberg verscheen een tweede receptenboekje, dat opnieuw meer dan zestig smakelijke recepten bevat voor iedereen die om welke reden dan ook schadelijke E-nummers uit de voeding wil weren.
Net als het eerste receptenboekje ademt ”Verder koken zonder E-nummers” enthousiasme en is het in verschillende opzichten verrassend praktisch. Het bevat niet alleen recepten voor de voedingsmiddelen die we min of meer dagelijks eten, maar ook een aantal handige bijlagen, zoals websites waar je informatie kunt krijgen over gezonde producten en overzichten met tips voor broodbeleg, tussendoortjes voor kinderen, E-nummervrij gourmetten, verjaardagshapjes en een lijst met artikelen zonder E-nummers of alleen groene nummers.
In dit tweede receptenboekje is vooral het aantal recepten voor de warme maaltijd en tussendoortjes fors uitgebreid. De recepten zelf zijn overzichtelijk, worden aangevuld met handige tips en de bereidingswijze is gemakkelijk te volgen. De ringband maakt dat het boekje gewoon open blijft liggen bij het recept waarmee je aan de slag gaat, iets wat bij sommige kookboeken alleen lukt met behulp van een kookboekstandaard.
Dit receptenboekje maakt je er, net als het vorige, van bewust dat het mogelijk is schadelijke stoffen die door de fabrikant zijn toegevoegd uit de voeding te weren zonder al te veel inspanning en zonder te worden teruggeworpen op smakeloze maaltijden. In bewustwording ligt dan ook de winst van deze receptenboekjes.
Wie meer wil, kan ook in onze tijd nog vele kookboeken vinden waarmee je moeiteloos of met wat aanpassingen kunt koken zonder allerlei toevoegingen. De kunst van koken krijg je nu eenmaal niet onder de knie door het gebruik van kant-en-klare mixen, sauzen, aroma’s en smaakversterkers, maar door het toepassen van basisingrediënten die je met behulp van natuurlijke producten op smaak leert maken. Daarbij is het boekje van Corinne Couget ”Wat zit er in uw eten?” een handig hulpmiddel, zoals de schrijfster terecht adviseert.
Hoewel in het receptenboekje duidelijk wordt gesteld dat ondanks de aandacht voor gezond eten het in de eerste plaats een kookboek zonder E-nummers blijft, valt er juist op het gebied van gezonde voeding meer winst te behalen. Gezondheid staat of valt niet zozeer met het al dan niet gebruiken van E-nummers, maar met een goed voedingspatroon.
Stevia
Overmatig gebruik van suiker- en vetrijke producten als tussendoortje past dan ook niet in een gezond eetpatroon. De recepten van zoete tussendoortjes staan bol van de (riet)suiker en hoewel mogelijke vervangingen worden genoemd in het voorwoord, zou de schrijfster menigeen een plezier doen door recepten te maken waarin deze vervangingen worden toegepast. De ervaring leert dat er heel wat gepuzzel aan te pas komt bij het zoeten van eten met bijvoorbeeld stevia.
Vooral voor mensen met een afkeer van E-nummers of bij wie is gebleken dat hij of zij bepaalde E-nummers niet verdraagt, is dit een heel handig receptenboekje voor alledag. Ik kijk met belangstelling uit naar een volgend receptenboekje waarin vooral suiker fors wordt beperkt in de tussendoortjes.
De auteur is diëtiste.
Boekgegevens
”Verder koken zonder E-nummers”, door Dinneke van den Dikkenberg; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 336 3114 6; 120 blz.; € 9,95.