Binnenland
Bleker: Geen nieuw besluit over Hedwigepolder

DEN HAAG (ANP) – Dit kabinet zal geen nieuw besluit nemen over de Hedwigepolder. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Hedwigepolder. Foto ANP
Hedwigepolder. Foto ANP

Gezien de gevoeligheid van de kwestie en omdat er voor het demissionaire kabinet nu geen enkele noodzaak is op stel en sprong een besluit te nemen, moet het nieuwe kabinet de knoop maar doorhakken. Dat standpunt zal zo snel mogelijk aan Vlaanderen en de Europese Commissie worden meegedeeld, meldde Bleker.

De Tweede Kamer sprak zich deze week uit tegen het plan waarmee Bleker een deel van de polder wilde behouden als goede landbouwgrond. Eerder gaven Bleker en ook premier Mark Rutte aan dat dat zou betekenen dat de gehele polder onder water zou gaan. In 2005 is met Vlaanderen en Brussel afgesproken dat de Hedwigepolder helemaal onder water gaat. Vlaanderen is inmiddels een procedure begonnen om Nederland te dwingen die afspraak na te komen.

Bleker ziet zijn alternatief waarin een derde van de Hedwigepolder aan de natuur wordt teruggegeven nog steeds als de beste. „Ik zie geen andere oplossing dan wat wij hebben gevonden. Als uiteindelijk blijkt dat dit toch niet kan, rest de oorspronkelijke oplossing: volledige ontpoldering. Maar dat is niet aan ons om te constateren.” En: „Er ligt geloof ik voor het eerst een alternatief op tafel dat ook steun krijgt uit Brussel. De regering heeft een akkoord met Brussel, maar in de Kamer is een patstelling. Wij hebben gedaan wat we konden. We hebben een bijzondere politieke constellatie en dus is het verstandig om het aan het nieuwe kabinet over te laten.”

De Hedwigepolder is al 7 jaar een twistpunt tussen Nederland, Vlaanderen en de Europese Commissie. Het ontpolderen is nodig als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde waardoor de Antwerpse haven ook voor grotere schepen bereikbaar is.

Verstandig

Premier Mark Rutte vindt het verstandig om het besluit over de toekomst van de Zeeuwse Hedwigepolder over te laten aan het nieuwe kabinet. Hij lichtte vrijdag na de wekelijkse ministerraad toe dat het kabinet nu eenmaal te maken heeft met twee tegenstellingen.

„Onze opvatting is: zet de polder niet onder water. Dat alternatief mag dus niet van de Tweede Kamer, maar helemaal onder water zetten, mag ook niet. Dus is het verstandig om het door te schuiven naar een nieuwe kabinet.”

Rutte heeft kennisgenomen van de stappen van Vlaanderen dat nu wil dat Nederland zich houdt aan de oorspronkelijke afspraken. „Van onze kant zullen we maximaal proberen antwoord te geven op vragen die ons worden gesteld, maar dat zal pas veel later dit jaar gaan spelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer