Binnenland

„Pain de Mer is brood in zijn puurste vorm”

BRUINISSE – De zee biedt Zeeuwse ondernemers ongedachte kansen. Bakker Spelt uit Bruinisse gebruikt sinds kort zeewater voor het bakken van brood en ontwikkelde het streekproduct Pain de Mer. „Dit brood heeft de potentie om net zo bekend te worden als de bolus.”

Neline Floor
17 April 2012 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 20:33
Bakker Marcel Spelt. Foto RD, Anton Dommerholt
Bakker Marcel Spelt. Foto RD, Anton Dommerholt

Niets aan de buitenkant van het bakstenen gebouw op het industrieterrein doet vermoeden dat er een bakkerij gevestigd is. Maar wie naar binnen stapt, ruikt het direct: hier wordt brood gebakken.

Bakker Spelt levert vanuit het pand in Bruinisse aan horeca­ondernemingen, bakkers­winkels, vakantieparken en groothandels. Het bedrijf wil echter geen puur industriële onder­neming zijn. „We vinden het belangrijk om ambachtelijk te werken”, zegt Marcel Spelt, die samen met zijn vader Dik Spelt het bedrijf runt. „Zo gebruiken we al twaalf jaar ons eigen natuurdesem in plaats van gist. We werken ook veel met basisingrediënten in plaats van met kant-en-klaar bakmeel. Het toevoegen van zeewater maakt het voor ons compleet. Pain de Mer is brood in zijn puurste vorm.”

Het begon allemaal in oktober vorig jaar, zegt Spelt. „Op een middag reed ik vanuit mijn werk over de dijk naar huis. Ik rook de zilte zeelucht en toen dacht ik plotseling: Zouden we geen zeewater kunnen gebruiken voor ons brood? Dan hoeven we geen zout meer toe te voegen en wordt het allemaal nog natuurlijker.”

Spelt belde de volgende ochtend direct naar de voorzitter van de Nederlandse Oester­vereniging. Die wist te vertel-
len dat een visverwerkings­bedrijf in Yerseke juist was begonnen met het zuiveren van water uit de Oosterschelde. Een aantal weken later kwam het eerste Pain de Mer al uit de oven.

Foto’s van vers brood tegen een achtergrond van een bruisende zee op het promotie­materiaal, zorgen voor een professionele en ambachtelijke uitstraling en moeten de bak-kerij helpen om het ”brood 
van de zee” aan de man te brengen.

Reclameatelier Van der Meer uit Bruinisse boog zich over een nieuwe huisstijl rondom het nieuwe brood. „Brood met zuiver zeewater is een prachtig product”, vindt Arie van der Meer. „Mensen willen tegenwoordig graag gezonder leven en hebben veel interesse in natuurproducten. Daar sluit dit precies bij aan.”

Pain de Mer lijkt inderdaad een gouden greep te zijn. „We bakken inmiddels een paar duizend broden per week”, zegt Spelt. „En dit is nog maar het begin. Momenteel werken we hier met zes personen, maar we moeten binnenkort extra mensen aannemen. De vraag naar het brood met zeewater neemt toe, ook vanuit andere delen van het land.”

Stilstaan zit er voorlopig niet in voor de directie van de bakkerij. „We denken erover om binnenkort aan particulieren te leveren”, zegt Dik Spelt. „Maar als je zoiets doet, moet je dat wel goed organiseren. Daar zijn we nu mee bezig.”

Het ontbreekt het bedrijf niet aan ambitie. „Pain de Mer heeft de potentie om net zo bekend te worden als de Zeeuwse bolus”, aldus Marcel Spelt. „Het is een streekproduct. De ingrediënten komen allemaal uit deze regio. Dat is voor toeristen natuurlijk heel leuk.”

Ook de reacties van mensen die het brood uitproberen, 
zijn veelbelovend. „Als mensen het proeven, zijn ze altijd onder de indruk”, zegt hij. „Pain 
de Mer heeft een heel pure smaak. Behalve zout zitten er ook andere stoffen in zoals calcium.”

„Door het zeewater is de korst lekker krokant”, weet zijn vader. „En het blijft langer mals. Dat is voor de horeca ook fijn, want daar wordt het vaak al vroeg klaargelegd. Aan het eind van de avond is het dan nog steeds zacht.”

Hoe het brood precies gemaakt wordt, wil hij niet zeggen. „Het recept moet natuurlijk geheim blijven.” Hij lacht even. „Je mag wel alles eten, maar niet alles weten.”

Dit is het zesde deel in een serie over Zeeland en het water. De provincie heeft 2012 uitgeroepen tot Jaar van het Water.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer