Buitenland
Agenten cel in voor doden burgers na Katrina

NEW ORLEANS (ANP) – Vijf Amerikaanse politieagenten die in de nasleep van de orkaan Katrina weerloze burgers hebben neergeschoten, hebben hoge celstraffen gekregen. Een rechtbank legde de agenten uit New Orleans woensdag celstraffen op tussen de zes en 65 jaar wegens het doden van twee burgers en het verwonden van vier anderen, meldden Amerikaanse media.

Politieagenten arresteren een inwoner van New Orleans die niet meewerkt aan de evacuatie tijdens orkaan Katrina. Foto EPA
Politieagenten arresteren een inwoner van New Orleans die niet meewerkt aan de evacuatie tijdens orkaan Katrina. Foto EPA

Het fatale incident gebeurde op 4 september 2005, zes dagen nadat een groot deel van de stad onder water was komen te staan doordat dijken waren doorgebroken. Op de Danziger Brug openden de agenten het vuur op een ongewapende familie. Een 17-jarige jongen en een 40-jarige man kwamen om het leven.

De politie maakte in de dagen na de orkaan jacht op plunderaars, terwijl duizenden mensen op zoek waren naar eten en onderdak. Eén van de agenten verklaarde tegenover de rechtbank dat hij „verlamd was van angst” en dacht dat de 40-jarige man gewapend was. Dat bleek niet het geval.

Na de schietpartij probeerden de agenten de zaak in de doofpot te stoppen. Eén politieman, die niet betrokken was bij het incident zelf, kreeg zes jaar cel voor zijn pogingen om het onderzoek naar de zaak te frustreren. De anderen werden veroordeeld voor een reeks misdaden tegen de burgerrechten. Nabestaanden reageerden teleurgesteld toen duidelijk werd dat de aanklacht geen ’moord’ luidde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer