Politieman Genemuiden: Verloedering ook in reformatorische kring
GENEMUIDEN – Ook in reformatorische kring neemt de verloedering toe. Daarvan is inspecteur Jelle van der Meulen uit Genemuiden, bijna veertig jaar werkzaam bij de politie, overtuigd. „In mijn woonomgeving hoor ik kinderen vreselijke ziektes uitkramen.”
Voor de politieman is het zonneklaar dat Nederlanders zich asocialer gedragen dan veertig jaar terug. Van der Meulen, die als hulpofficier van justitie regelmatig arrestanten treft: „Begin jaren zeventig haalde een arrestant het niet in zijn hoofd om te gaan schelden tegen de politie. Nu is het haast een gewoonte als verdachten schelden en vloeken tegen politiemensen of zelfs geweld gebruiken.”
Dat NRC-journaliste Jannetje Koelewijn recent met de dood is bedreigd na haar publicatie over prins Friso, is een teken aan de wand, schetst Van der Meulen. „Ik raak er steeds meer van overtuigd dat Mattheüs 24 in vervulling gaat. De ongerechtigheid zal vermenigvuldigen en de liefde verkouden. Mensen hebben geen respect meer voor elkaar. Wat ik vind, is belangrijk. Mijn haan zal koning kraaien.”
Pijnlijk genoeg gaat de „verloedering” de reformatorische kring niet voorbij, geeft Van der Meulen aan, die voorheen ouderling was van de hervormde gemeente en nog altijd catechisatie geeft. „Ik hoor in mijn woonomgeving in Genemuiden, toch een vrij beschermde plaats, kinderen op straat vreselijke ziektes uitkramen. Ik kan me niet herinneren dat ik dat soort taal hoorde toen ik als beginnend politieman werkte in Duivendrecht, een buitenwijk van Amsterdam. Ik hoor en lees verhalen over wat er zich afspeelt op de reformatorische Pieter Zandt Scholengemeenschap. Dat zijn dezelfde zaken als in de zogenaamd boze buitenwereld: pesten, grof taalgebruik, mishandeling.”
Asociaal gedrag heeft vaak te maken met drankmisbruik, zegt de politieman, werkzaam bij het korps IJsselland. „Tegen een collega heb ik voor de grap wel eens gezegd: Als we alle horeca in Zwolle sluiten, hebben we zeker de helft minder werk. Voor ouders, ook in reformatorische kring, is het best moeilijk om jongeren te sturen. Van belang is zelf het goede voorbeeld te geven. Wat voor signaal geeft een vader af als hij op vrijdag- en zaterdagavond zelf altijd meteen een pilsje pakt?”
Remedie tegen verloedering is een „terugkeer naar Gods Woord”, zegt Van der Meulen. „Gods geboden zijn voor iedereen heilzaam. Het zou prachtig zijn als de overheid daarin het goede voorbeeld zou geven. Helaas zie je bij de overheid juist onverdraagzaamheid ten opzichte van bijvoorbeeld het bijzonder onderwijs.”
In Gouda wordt vrijdag voorafgaand aan biddag een bezinningsbijeenkomst over verontrustende maatschappelijke trends gehouden. Vandaag deel 2 in een serie: Verhuftering.