Kerk & religie
Turkije geeft goederen terug aan christenen

ANKARA – Turkije zal een aantal onroerende goederen zoals gebouwen aan christenen teruggeven. De gebouwen zijn in het verleden geconfisqueerd door de Turkse overheid. Dat maakte de Oostenrijkse nieuwsdienst Kathpress woensdag bekend.

Kerkredactie
IZMIT – De Aya Sofia in Izmit (het oude christelijke Nicea). Het historische godshuis werd enkele maanden geleden in gebruik genomen als moskee. Foto Haluk Cömertel
IZMIT – De Aya Sofia in Izmit (het oude christelijke Nicea). Het historische godshuis werd enkele maanden geleden in gebruik genomen als moskee. Foto Haluk Cömertel

De Turkse regering is begonnen met het teruggeven van een schoolgebouw, behorend tot het Oecumenisch Patriarchaat in Istanbul. Het gebouw diende na de inbeslagname in 1974 als belastingkantoor. De overdracht moet binnen twee maanden rond zijn.

In Turkije moeten niet-islamitische organisaties hun onroerende goederen registreren. Anders kan de overheid beslag leggen bezittingen. Volgens christenen maakt de overheid gebruik van deze bepaling om goederen af te pakken.

Ondanks de terugvordering gaat Turkije door met het onteigenen van onroerend goed. Vorige week werd een Armeens-christelijke begraafplaats in Malatya onteigend. Enkele maanden geleden veranderde een kerk in Izmit (het oude christelijke Nicea) in een moskee.

Over het algemeen staat de relatie tussen Turkse overheden en christenen al jaren onder spanning.


Lees meer over christenen in Turkije in ons dossier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer