Schade door vuurwerkvandalisme jaarwisseling 2011-2012
In de schadebedragen die gemeenten meldden, kunnen kleine afwijkingen zitten. Niet alle gemeenten rekenen de manuren die nodig zijn om de schade te herstellen.
Belangrijk punt is ook dat in sommige gemeenten de schade weliswaar meevalt, maar dat in veel gevallen daarvoor kostbare preventieve acties nodig waren. De kosten die gemeenten maakten voor het organiseren van bijvoorbeeld festiviteiten om schade door vernielingen te voorkomen, zijn in de berekening niet meegenomen.
Om de kosten per hoofd van de bevolking binnen en buiten de biblebelt met elkaar te vergelijken, is eerst vastgesteld welke gemeenten tot de Bijbelgordel behoren. Daarvoor is gebruikgemaakt van de uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart vorig jaar. Gemeenten waarin SGP en ChristenUnie samen 20 procent of meer van de stemmen kregen, zijn in dit onderzoek gerekend tot de biblebelt.
Vervolgens is het schadebedrag per gemeente in de biblebelt gedeeld door het aantal inwoners. Die bedragen zijn bij elkaar opgeteld om een gemiddeld schadebedrag per hoofd van de bevolking te berekenen.
Hetzelfde is gedaan voor de gemeenten buiten de Bijbelgordel.
Een selectie van gemeenten die op enigerlei wijze in het oog springen of gemeenten waarover de burgemeester of andere woordvoerders iets opvallend zeiden.
ALBLASSERDAM: De schade door vuurwerkvandalisme is met ruim 15.000 euro ruim drie keer zo hoog als vorig jaar, maar desondanks spreekt de gemeente van „een redelijk rustig verlopen jaarwisseling. De nacht zelf voldeed aan het gemiddelde van de afgelopen jaren.”
EDE: Burgemeester Van der Knaap toonde zich kort na de jaarwisseling woedend over de vernielingen van 30.000 euro. Zo werd een klimtoren in Harskamp vernield (5000 euro) en een skatebaan in Ede (2000 euro). Vooral een uitgebrande caravan aan de Tienminutenweg tussen Ederveen en Lunteren wekte de boosheid van de Edese eerste burger, omdat in de caravan onder meer autobanden en ruwe olie lagen. Daardoor moest de hele berm worden afgegraven.
NEDER-BETUWE: Burgemeester Veerhoek is teleurgesteld. Aanvankelijk leek het erop dat de schade in zijn gemeente beperkt zou blijven. Neder-Betuwe kreeg echter te maken met een schadepost van 37.000 euro, zo’n 10.000 euro meer dan vorig jaar. „Een flinke tegenvaller”, volgens Veerhoek.
RIJSSEN-HOLTEN: De schade is in vergelijking met vorig jaar met bijna de helft afgenomen tot 7500 euro. Alle inwoners verdienen volgens burgemeester Hofland een pluim. In Holten, het centrum van Rijssen en in het buitengebied is er weinig tot niets vernield.
STAPHORST: Vreugde in Staphorst waar het, evenals voorgaande jaren, opnieuw erg rustig bleef, dankzij een unieke aanpak. De gemeente zette vijftig stewards op straat in, die controleerden op ongeregeldheden of mensen aanspraken op hun gedrag. Dat pakte voor Staphorst opnieuw goed uit. „Er hadden nauwelijks vernielingen plaats”, aldus Jan Kuijers, lid van de werkgroep Oud en Nieuw Staphorst.
APELDOORN: Voor de tweede achtereenvolgende jaarwisseling verdubbelde de schade, onder meer door het opblazen van een kostbare verkeersregelautomaat (50.000 euro), tot een bedrag van 114.000 euro.
BARNEVELD: De schade is gehalveerd tot 35.000 euro. Een woordvoerder zegt dat het met Barneveld „de goede kant op gaat.”
GELDERMALSEN: Ondanks een bedrag van 16.000 euro aan preventieve maatregelen nam de schade met 10.000 euro toe tot ruim 32.000 euro. Vooral openbare verlichting, parkeermeters en afvalbakken moesten het ontgelden.
MIDDEN-DRENTHE: De schade verzevenvoudigde tot zo’n 30.000 euro door vernielde verkeersborden, prullenbakken, een paar straatlantaarns en verbrande bestrating door vreugdevuren.
NOORDWIJKERHOUT: De schade viel met 29.000 euro bijna vier keer zo hoog uit als vorig jaar.
OVERBETUWE: De schade bedraagt bijna 70.000 euro en is voor het derde achtereenvolgende jaar toegenomen, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen. Burgemeester Tuijnman is ontzet over de kosten: „Helaas hebben we door onacceptabel gedrag van slechts een paar mensen dit jaar toch weer fors hogere kosten dan vorig jaar.” Grootste schadeposten waren vernielingen aan een verpakkingeninzamelpunt in Heteren (40.000 euro) en aan basisschool Het Drieluik in Driel (15.000 euro). Wel is het aantal vernielde verkeersborden en prullenbakken in vergelijking met de vorige jaarwisseling fors gedaald.
SCHOUWEN-DUIVELAND: Rond de 100.000 euro schade in totaal. De schadepost door ‘gewone’ vernielingen verdubbelde weliswaar al tot 26.000 euro, maar de grootste schade ontstond doordat een noodlokaal van een school in Burgh-Haamstede door brandstichting in vlammen opging.
ZUIDHORN: Vorig jaar bedroeg de schade nog 16.000 euro. Dit jaar werd voor niet meer dan 1500 euro vernield. De gemeente zette onder meer buitengewone opsporingsambtenaren in die verdachte situaties, zoals caravans die werden klaargezet om in brand te steken, bij de gemeente meldden.
OOSTFLAKKEE: Hoewel de schade iets is afgenomen, was het rond de feesttent in het dorp Ooltgensplaat onrustig. Tegelijk met een voorwerkbom vloog een verdwaalde vuurpijl bij de BP-pomp door een raam naar binnen. De politie was genoodzaakt in te grijpen bij onrust rond een vreugdevuur.