Buitenland

Prominente politieke gevangenen Myanmar vrij

YANGON (ANP/RTR/DPA) – De autoriteiten in Myanmar hebben vrijdag een groot aantal politieke gevangenen vrijgelaten. Onder hen zijn volgens de BBC een leider van de studentenopstand van 1988, Min Ko Naing, de prominente dissidente boeddhistische monnik Shin Gambira, en voormalig premier Khin Nyunt.

13 January 2012 05:35Gewijzigd op 14 November 2020 18:40
De autoriteiten in Myanmar laten een groot aantal politieke gevangenen vrij.  Foto EPA
De autoriteiten in Myanmar laten een groot aantal politieke gevangenen vrij. Foto EPA

De staatstelevisie in Myanmar, het vroegere Birma, meldde dat in totaal 651 gevangenen onder de amnestieregeling die president Thein Sein donderdagavond bekendmaakte, zouden vrijkomen. Ze maakte niet duidelijk om hoeveel politieke gevangenen het gaat. Woordvoerders van de oppositie reageerden opgetogen en spraken van een „positief teken.”

Shin Gambira was een leider van de Pan-Birmese Monnikenalliantie. Die speelde in 2007 een belangrijke rol bij de organisatie van protestmarsen die met grof geweld werden beëindigd door het veiligheidsapparaat. Shin Gambira werd in 2007 als 27-jarige tot 68 jaar cel veroordeeld.

Min Ko Naing leidde in 1988 de studentenopstand tegen het militaire bewind en voor invoering van de democratie. Hij zat jarenlang in de gevangenis en werd in 2008 nog veroordeeld tot 65 jaar gevangenisstraf, deze keer wegens zijn rol bij de opstand tegen het dictatoriale bewind een jaar eerder. Nilar Thein, die ook betrokken was bij de opstand in 1988, meldde telefonisch dat zij uit de gevangenis was vrijgelaten. Ook haar echtgenoot Kyaw Min Yu, bekend als Ko Jimmy, heeft zijn vrijheid terug.

Khin Nyunt, die in oktober 2004 werd afgezet als premier, is ook vrij. Hij zat een celstraf van 44 jaar uit, nadat hij een machtsstrijd had verloren van juntaleider Than Shwe.

Het Westen eist al langer de vrijlating van de 1500 tot 2000 politieke gevangenen in Myanmar als voorwaarde voor de verbetering van de betrekkingen. In oktober werden al ongeveer 230 politieke gevangenen vrijgelaten. En oppositieleidster Aung San Suu Kyi is sinds eind 2010 vrij, na jarenlange periodes van huisarrest die volgden op de overwinning van haar Nationale Liga voor Democratie tijdens parlementsverkiezingen van 1990.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achtergrond
Birma

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer