Economie
Eurolanden sluiten apart verdrag

BRUSSEL (ANP) – Een eigen verdrag voor de 17 eurolanden moet de stabiliteit van de muntunie garanderen. Andere EU-landen kunnen zich aansluiten bij het verdrag dat moet zorgen voor strengere begrotingsdiscipline.

Cameron. Foto EPA
Cameron. Foto EPA

Dat kwamen de regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie vrijdagochtend overeen na lang beraad. Tot een wijziging van bestaande Europese verdragen kwam het niet. De pogingen om de verdragen te veranderen om in de toekomst crises te vermijden strandden door verzet van de Britten.

In het nieuwe verdrag komen „zo veel mogelijk automatische sancties” voor begrotingszondaars, aldus een tevreden premier Mark Rutte. Deze kunnen alleen teruggedraaid worden door een gekwalificeerde meerderheid. „Het is dan niet meer zo dat met een gezellig onderonsje tussen landen zomaar iets geregeld kan worden.”

Rutte gaat ervan uit dat bijna alle landen zich zullen aansluiten, behalve Groot-Brittannië en Hongarije. De positie van Zweden en Tsjechië is nog onzeker.

Lange tijd probeerden de leiders overeenstemming te bereiken voor een aanpassing van Europese verdragen, zodat de striktere regels voor alle 27 EU-landen zouden gaan gelden. Maar een van de twee eisen die de Britse premier David Cameron op tafel legde, ging andere landen veel te ver. Daarop werd besloten als eurozone apart op te gaan trekken. Cameron verdedigde zijn blokkade als een zwaar, maar goed besluit.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak na afloop over een „zeer, zeer belangrijk resultaat”, omdat uit het verleden en van fouten is geleerd. „We gaan een begrotingsunie bouwen voor de euro, die tegelijk een unie van stabiliteit zal zijn.” Volgens de bewindsvrouw heeft de euro zijn geloofwaardigheid teruggewonnen met dit akkoord.

Alle leiders waren het erover eens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor 200 miljard euro extra geld te verstrekken om landen in de moeilijkheden te helpen. Daarnaast werd de invoering vervroegd van het permanente vangnet, het ESM, dat 500 miljard euro omvat.

Rutte ziet het opstellen van een apart verdrag voor en door de eurolanden niet als het uiteenvallen van de Europese Unie. „Integendeel”, zei de premier. Hij benadrukte dat niet de unie van 17, maar de unie van 27 nog steeds over de gemeenschappelijke markt gaat.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer