Buitenland
Papademos interim-premier Griekenland

ATHENE (ANP/AFP/RTR) – De 64-jarige econoom Lukas Papademos is donderdag benoemd tot interim-premier van Griekenland. Dat heeft het kantoor van president Karolos Papoulias bekendgemaakt. Papademos is belast met de vorming van een nieuwe en tijdelijke regering van nationale eenheid. Het nieuwe kabinet zal vrijdag 13.00 uur onze tijd worden ingezworen.

Papademos. Foto EPA
Papademos. Foto EPA

Papademos is een voormalig vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Zijn naam was eerder gevallen, maar de benoeming van een regeringsleider werd vertraagd door 4 dagen politiek touwtrekken. Donderdag arriveerde Papademos bij de president. Zijn regering moet pijnlijke en impopulaire maatregelen treffen om geldschieters tevreden en Griekenland in de eurozone te houden.

Papademos zei dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om de crisis te boven te komen. Hij gelooft dat door eensgezindheid de enorme problemen kunnen worden opgelost. De bezuinigingen die de overheid uitvoert in het kader van de economische hervormingen treffen de Grieken zwaar. Het onder schulden gebukt gaande land moet draconische maatregelen nemen, onder meer om aanspraak te kunnen blijven maken op Europees noodkrediet.

De net benoemde interim-premier zei dat niet vaststaat wanneer er nieuwe verkiezingen komen. De voormalige oppositie onder aanvoering van Antonis Samaras heeft altijd gehamerd op snelle vervroegde verkiezingen. De partij van Papademos’ voorganger, de Pasok van ex-premier George Papandreou, wil de stembusgang later uit vrees dat die de economische maatregelen torpederen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer