Buitenland

Obama: 9/11 heeft Amerika niet gebroken

WASHINGTON – De tien jaren die zijn verstreken sinds de aanslagen op 11 september 2001 hebben aangetoond dat Amerika niet toegeeft aan angst. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond gezegd in Washington.

Buitenlandredactie
12 September 2011 06:00Gewijzigd op 14 November 2020 16:34
Twin Towers. Foto EPA
Twin Towers. Foto EPA

„Op 12 september 2001 werden wij wakker in een wereld waarin het kwaad dichterbij was, en onzekerheid onze toekomst overschaduwde”, aldus Obama. Hij zei dat er het afgelopen decennium veel is veranderd, maar benadrukte dat het karakter van de Verenigde Staten als natie hetzelfde is gebleven.

„Ons geloof in Amerika, geboren uit het tijdloze idee dat alle mensen gelijkwaardig zijn, dat geloof is alleen maar versterkt”, zei Obama. Hij plaatste de volgens hem gewonnen strijd tegen het terrorisme op gelijke voet met eerdere overwinningen op bijvoorbeeld slavernij, economische rampspoed, fascisme en communisme.

Eerder op de dag was Obama met zijn voorganger George W. Bush aanwezig bij een herdenking op Ground Zero in New York. Daar vielen de meeste slachtoffers nadat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers hadden geboord.

Obama en Bush onthulden een monument. Obama droeg op de plaats waar ooit de twee reuzen van het World Trade Center stonden uit de Bijbel Psalm 46 voor. Die verzekert gelovigen dat God een schuilplaats biedt. Bush, Obama’s voorganger van toen, las een troostbrief voor die president Abraham Lincoln een moeder stuurde die in de Amerikaanse Burgeroorlog haar vijf zonen verloor. Onder hun gehoor zaten nabestaanden van de slachtoffers, wier namen bij aanvang van de plechtigheid werden voorgelezen.

Obama legde daarna een krans in Pennsylvania, waar op 9/11 een gekaapt vliegtuig neerstortte. „Bedankt dat je Bin Laden hebt gepakt”, riep een van de omstanders Obama daar toe. Hij vertrok later naar het Pentagon in Washington voor een herdenking.

In Nederland vond een herdenking plaats in de Kloosterkerk in Den Haag. „Vandaag denken we terug aan die zwarte dag toen het ondenkbare gebeurde. Toen bijna 3000 mensen uit meer dan 90 landen hun leven verloren in een serie laffe terroristische aanslagen”, zei premier Rutte. Hij sprak over een slachtoffer van Nederlandse afkomst en over een bezoek aan New York kort na de aanslagen. „Wat ik me vooral herinner was de vastberadenheid van iedereen die ik sprak, dat de terroristen nooit mochten winnen.”

Bij de herdenking was de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin aanwezig.

Paus Benedictus XVI riep wereldleiders zondag ertoe op zich te laten inspireren door „de principes van solidariteit, gerechtigheid en vrede” in plaats van door haat en geweld.

Ook op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel zijn de aanslagen zondag herdacht. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen noemde de gebeurtenissen „de start van een lange winter in de wereldgeschiedenis.” Maar inmiddels is er door de „Arabische lente een nieuw seizoen van hoop voor ons allen” aangebroken, zei hij.

Voor de NAVO waren de aanslagen tien jaar terug aanleiding om voor het eerst artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag uit te voeren. Daarmee werden die een aanval op alle NAVO-bond­genoten. De NAVO raakte daardoor actief in Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer