Politiek
Hillen: Kunduz is vooral militaire missie

DEN HAAG – De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is vooral een militaire missie. Dat stelt minister Hans Hillen van Defensie deze week in een interview in Vrij Nederland. In politiek Den Haag werd de missie tot dusver nadrukkelijk als civiel betiteld.

Redactie digitale media
Nederlandse militairen in Kunduz. Foto ANP
Nederlandse militairen in Kunduz. Foto ANP

„Ik heb voortdurend gezegd: we moeten oppassen dat we onze mooie Nederlandse gevoelens niet projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied. De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair”, zegt Hillen.

Hij is blij dat de Tweede Kamer groen licht heeft gegeven voor de missie. „Maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat Kunduz geen militaire missie mag heten, terwijl het bijna alleen maar militairen zijn. In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo’n expeditie zien, omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal”, aldus Hillen.

GroenLinks heeft meteen gezegd dat premier Mark Rutte minister Hans Hillen van Defensie tot de orde moet roepen. Fractievoorzitter Jolande Sap wil dinsdag nog opheldering.

„Dit is de zoveelste blunder van de minister van Defensie. Als de minister het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen, dan vind ik dat zijn geloofwaardigheid in het geding is”, aldus Sap, die stelt verbijsterd te zijn over de uitspraken.

Daarop zei Hillen dat zijn uitspraak niet slaat op het karakter maar op de samenstelling van de missie. De missie voldoet volgens hem aan alle voorwaarden die de Kamer heeft gesteld en de afspraken die met het parlement zijn gemaakt. „Deze richt zich op politie- en civiele taken, maar wordt uitgevoerd door hoofdzakelijk militairen. We doen deze militairen geen recht door het woord „militair” te vermijden. Ze doen moeilijk en belangrijk werk. De uitspraak slaat niet op het karakter van de politietrainingsmissie, maar op de samenstelling ervan”, stelde Hillen vanaf Sint Maarten, waar hij op bezoek is.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer