Kerk & religie

Van studentenpastoraat tot studiekring: wat heeft de kerk de student te bieden

De tijd van vakantie vieren zit er op. Universiteiten en hogescholen openen vanaf volgende week hun deuren. Duizenden reformatorische jongeren verwisselen hun vertrouwde middelbare school voor een seculiere universiteit. Op christelijke studentenverenigingen ontvangen ze de nodige toerusting.

26 August 2011 21:14Gewijzigd op 14 November 2020 16:20Leestijd 4 minuten
Beeld RD, André Dorst
Beeld RD, André Dorst

Wat doet de kerk om hen te helpen? Een overzicht van de steun van een aantal kerkgenootschappen aan studenten.

Ds. J. Belder, hervormd emeritus predikant in Dordrecht, schreef samen met anderen een dagboek voor studerende jongeren aan hogeschool of universiteit. Hij daagt jongeren uit om verantwoording af te leggen van wat ze geloven, aan zichzelf en aan anderen.

Wat doet de kerk voor studenten in het hoger beroepsonderwijs en aan de universiteit? Steunt zij een studentenvereniging financieel of organiseert zij een conferentie? Een overzicht van een aantal landelijke initiatieven van kerkgenootschappen.


Protestantse Kerk in Nederland

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft in de grotere steden het studentenpastoraat opgezet voor studenten aan hogeschool en universiteit. Dit pastoraat is vaak oecumenisch georganiseerd en nauw verbonden aan plaatselijke gemeenten. Naast de PKN participeren onder andere de Rooms-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap en de doopsgezinden hierin.

Ieder studentenpastoraat heeft een eigen programma. Een aantal veelvoorkomende activiteiten die het pastoraat organiseert, zijn kerkdiensten, vieringen, discussies, lezingen en symposia, cursussen en gastbijdragen op hogeschool of universiteit en reizen.

In bijna ieder studentenpastoraat is een studentenpredikant of -pastor werkzaam. Hij of zij is vaak direct betrokken bij de activiteiten.

Uit onderzoek van bureau Kaski in 2008 blijkt onder meer dat het pastoraat een deel van de studenten uit de Protestantse Kerk niet bereikt. Vooral studenten met een meer reformatorische of evangelische achtergrond vinden eerder aansluiting bij christelijke studentenverenigingen.


Gereformeerde Bond

De Gereformeerde Bond, een vereniging binnen de Protestantse Kerk, heeft jaarlijks een gesprek met studentenvereniging CSFR. Daarnaast stuurt de bond alle kerkenraden van hervormd-gereformeerde gemeenten elk jaar een handreiking voor de begeleiding van studenten. Daarin wijst de bond kerkenraden op de CSFR, waar studenten lid van kunnen worden.

In De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond, verschijnen regelmatig artikelen over het thema student en kerk.


Gereformeerde Gemeenten

De werkgroep voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten (behorend tot het deputaatschap voor kerk, gezin, jeugd en onderwijs) heeft studentenkringen opgezet in Amsterdam, Delft, Ede/Wageningen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Oost-Nederland (Rijssen), Utrecht en Zeeland. Doel hiervan is de binding aan en de worteling van studenten in de eigen gemeenten te bevorderen.

Deze kringen komen zes tot acht keer per jaar bij elkaar. Voorlichting, gezamenlijke bezinning en onderlinge ontmoeting staan daarbij centraal.

De werkgroep heeft het boekje ”Student en kerk” uitgegeven. Daarin bespreken verschillende auteurs onderwerpen die voor studenten van belang zijn voor hun band met de kerk.

Jaarlijks ontvangen alle kerkenraden bij het begin van het collegejaar een handreiking voor de begeleiding van studenten, met het advies om zelf minstens eenmaal per jaar een bijeenkomst te beleggen met studenten van de eigen gemeente.

De werkgroep organiseert tweemaal per jaar een landelijke conferentie in Gouda, de eerstvolgende op 16 en 17 september.


Christelijke Gereformeerde Kerken

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) besteden via het deputaatschap kerkjeugd en onderwijs aandacht aan studenten. De sectie studentenwerk van het deputaatschap onderhoudt contacten met IFES-Nederland, een internationale christelijke studentenbeweging, en steunt deze financieel. Met studentenvereniging CSFR is er jaarlijks een gesprek.

Ook ondersteunt de sectie contactpersonen van christelijke gereformeerde kerken in studentensteden. Jaarlijks stuurt de sectie een handreiking met tips voor de begeleiding van studenten aan alle kerkenraden. Ook in De Wekker, het orgaan van de CGK, wordt aandacht gegeven aan de relatie tussen student en kerk.


Hersteld Hervormde Kerk

In de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) is sinds vorig jaar een commissie studerenden actief. De commissie zoekt naar mogelijkheden om studenten met elkaar en met andere leden van de HHK in contact te brengen. Dit om te voorkomen dat jonge mensen zich verloren voelen in de stad en geen aansluiting kunnen vinden bij een kerkelijke gemeente.

Daarnaast wil de commissie activiteiten ontplooien die erop gericht zijn studenten te vormen vanuit de Bijbel. De commissie organiseert jaarlijks een conferentie voor studerenden, de eerstvolgende op 7 oktober. Daarnaast onderhoudt ze contacten met de studentenverenigingen DC en de CSFR.

Dit is het eerste deel in een serie over student en kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer