Buitenland
WHO haalt Hongkong van SARS-lijst

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) heeft maandag Hongkong van de lijst gehaald van plaatsen waar de besmettelijke longziekte SARS heerst.

RTR/AFP

De afgelopen twintig dagen hebben zich geen nieuwe besmettingsgevallen voorgedaan, waardoor de voormalige Britse kroonkolonie aan de voorwaarden van de WHO heeft voldaan om van de lijst gehaald te worden.

In februari dit jaar werden de eerste besmettingsgevallen met het corona-virus bij mensen in Hongkong vastgesteld. Bijna driehonderd mensen overleefden de daarop volgende uitbraak van SARS in de miljoenenstad niet. Alleen Taiwan, het Canadese Toronto en de Chinese hoofdstad Peking staan nog op de lijst van gebieden waar de gevaarlijke longziekte heerst.

WHO-topman David Heymann sprak maandag van een „zeer belangrijk resultaat”. Volgens hem was de epidemie in het dichtbevolkte Hongkong moeilijk te bestrijden. „Dit succes betekent dat de hele wereld zich nu veiliger kan voelen voor de SARS-bedreiging.” Wereldwijd zijn ruim achthonderd mensen aan SARS overleden en zijn 8461 besmettingen gemeld.

China hoefde maandag weer geen nieuwe besmettingen en sterfgevallen te melden. Het is de 28e achtereenvolgende dag dat het land minder dan tien nieuwe gevallen heeft geregistreerd. De zwaargetroffen hoofdstad Peking is nu op twaalfde dag zonder nieuwe gevallen.

In de Canadese stad Toronto zijn een 55-jarige man en een 81-jarige vrouw aan de gevolgen van SARS bezweken. Daardoor is het dodental door SARS in Toronto tot 38 opgelopen.

Taiwan heeft maandag gezegd dat het land mogelijk snel van de SARS-lijst wordt gehaald. Al meer dan een week is er geen nieuwe infectie gemeld. De WHO heeft het negatief reisadvies voor Taiwan al vorige week ingetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer