Kerk & religie
Twijfels rond religiebeleid China

PEKING – Nieuwe botsingen van de Chinese overheid met ongeregistreerde huiskerken vormen „een test voor de religievrijheid” – juist terwijl er een door de staat gesponsorde Bijbelexpositie op stapel staat.

Kerkredactie

Volgens het christelijke opinietijdschrift World heeft het Chinese regeringsbeleid de afgelopen weken opnieuw geleid tot arrestaties, terwijl formeel slechts de kerkvriendelijkheid van de overheid wordt benadrukt.

Zo organiseerden de leiders van de geregistreerde kerken op 11 juni een officiële viering van het negentigjarig bestaan van de Chinese Communistische Partij, waar de relaties tussen kerk en staat allervriendelijkst werden getypeerd: „In de afgelopen negentig jaar heeft de Chinese Communistische Partij nooit opgehouden zorg te dragen voor en hulp te bieden aan de Chinese christenheid.”

Intussen bereidden tientallen leden van Pekings grootste ongeregistreerde huiskerk, Shou­wang Church, zich voor op hun arrestatie. Reden daarvoor is het feit dat de Chinese huiskerken zich niet formeel willen laten registreren en iedere vorm van overheidsinmenging in de kerk afwijzen.

De gemeente, die bijna 1000 leden telt, belegt inmiddels noodgedwongen diensten in de openlucht. Recent werden ten minste 400 leden van de Shou­wang Church die pogingen deden om diensten bij te wonen, gearresteerd. Tientallen van hen bleven onder huisarrest staan en worden op zondagochtend verhinderd hun huis te verlaten.

Intussen roepen Amerikaanse christenen op tot een boycot van een door de Chinese overheid gesponsorde Bijbelexpositie, die dit najaar naar de Verenigde Staten verhuist. Andere christenen benadrukken echter dat er ook in de geregistreerde Chinese kerken „ware gelovigen” te vinden zijn, die steun verdienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer