Historie van fort Pampus komt tot leven

MUIDEN (ANP) – Op forteiland Pampus stampen de stoommachines opnieuw en knallen de kanonnen weer. De legerkok roert in een pan bonen. In de slaapruimte ontwaken de soldaten van de artillerie.

Geduputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland opent vrijdagmiddag het eerste Nationaal Bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Deze zogeheten Pampus Xperience bestaat uit multimediale presentaties die de geschiedenis van het verdedigingswerk laten herleven. Vanaf zaterdag is publiek welkom.

Volgens fortwachter Maartje Terwindt kan de bezoeker van de interactieve expositie de verhalen van toen echt beleven . „Zo zie je hoe zeelieden in de 17e eeuw voor Pampus lagen”, zegt ze. Bezoekers kunnen ook zelf projectielen vullen, kardoezen (linnen kokers met kruit) omhooghijsen naar de geschutskoepels en oefenen in het versturen van morsesignalen”, zegt Terwindt.

In februari begon de bouw van het bezoekerscentrum op de werelderfgoedlocatie in het IJmeer. De provincie wil nog twee bezoekerscentra realiseren om de kennis bij het publiek over de Stelling van Amsterdam, de oude waterlinie met forten rond de hoofdstad, te vergroten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer