Economie
Anton en Marijke profiteerden niet van voordeel overdrachtsbelasting

LEUSDEN – De overdrachtsbelasting gaat van 6 naar 2 procent, met terugwerkende kracht vanaf 15 juni. Op 14 juni zaten Marijke Groothedde (22) en Anton Gorter (21) bij de notaris. Ze liepen 6000 euro mis.

Ellen van de Beek
Marijke Groothedde en Anton Gorter misten nét het overdrachtsbelastingvoordeel. Foto RD
Marijke Groothedde en Anton Gorter misten nét het overdrachtsbelastingvoordeel. Foto RD

Anton Gorter uit Leusden had vorige week wel kennisgenomen van het nieuws rond de overdrachtsbelasting, maar realiseerde zich toen nog niet hoe dicht hij bij het vuur zat. Totdat zijn vriendin Marijke Groothedde hem een sms-je stuurde met de tekst: „Dit is echt bitter, waarschijnlijk gaan ze de overdrachtsbelasting verlagen vanaf 15 juni.” En laten Gorter en zijn vriendin nu precies een dag eerder een bezoek aan de notaris hebben gebracht om met een handtekening de koop van een starterswoning in Leusden ter waarde van 172.000 euro te bekrachtigen.

Tja. Dat was wel „even zuur”, zegt Gorter. Met een afspraak een dag later hadden ze zomaar 6000 euro in hun zak kunnen steken. Toch een bedrag waar je leuke dingen mee kunt doen. „We zijn aan het klussen, er moet nog best veel gebeuren aan het huis. De zolder, een nieuwe keuken, nieuwe vloeren. Dat geld hadden we goed kunnen besteden.”

Bovendien hopen Gorter en Groothedde in augustus te gaan trouwen. Enige financiële armslag was welkom geweest.

Het kostte het stel al het nodige kunst- en vliegwerk om de hypotheek rond te krijgen. Gorter studeerde destijds nog, dus de lening is uiteindelijk afgesloten op het loon van Groothedde en aangevuld met spaargeld.

Maar het gíng tenminste, op de euro nauwkeurig. Gorter en Groothedde waren blij en dankbaar en met dat gevoel zaten ze de 14e juni ook bij de notaris.

Die blijheid overheerst nog, aldus Gorter. „Natuurlijk, we hebben gebaald, maar je verandert er niets meer aan en we hebben tenminste een huis. Het is veel zuurder voor mensen die hun hypotheek aanvankelijk niet rondkregen, maar bij wie dat nu wel zou zijn gelukt.” Wakker heeft hij er dan ook niet van gelegen en de regeling –die de stagnerende woningmarkt uit het slop moet trekken– vindt hij nog steeds een goede.

Jaloers op mensen die wél een meevaller kregen zijn Gorter en Groothedde ook niet. „Helemaal niet. We hebben best veel vrienden die er nu van profiteren. Die gunnen we het van harte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer