Economie
Makelaar: Mooi nieuws voor twijfelaars

ROTTERDAM – „Mooi nieuws! Nu de starters nog wat meer stimuleren. Ik ben ervan overtuigd dat dat op de gehele woningmarkt een gunstig effect zou hebben.”

L. Vogelaar
Foto ANP
Foto ANP

Voor J. J. van den Bosch, mede-eigenaar van Zuidstad Makelaars in Rotterdam, was het bericht dat het kabinet met onmiddellijke ingang de overdrachtsbelasting van 6 naar 
2 procent wil verlagen „het eerste positieve signaal in lange tijd.”

Het gerucht dat deze maat­regel in het vat zat, deed vorige week al de ronde. „Pas met Prinsjesdag zou er duidelijkheid komen. Al die tijd zou zo’n bericht boven de markt zweven. Niemand koopt dan nog een huis. Wij zeiden al: We kunnen onze deur wel drie maanden dichtdoen.”

De belasting maakt verhuizen extra duur en stremt daarmee de doorstroming op de woningmarkt. Verlaging ervan geeft volgens Van den Bosch „heel veel perspectief” voor mensen die twijfelen of ze zich een koop wel kunnen veroorloven. „Dit is een positief signaal, dat het vertrouwen in de woningmarkt weer wat kan herstellen. Heel Nederland zit nu op elkaar te wachten. Verhalen over mensen die hun huis niet kwijtraken, doen er ook geen goed aan.”

Van den Bosch en zijn compagnon werken „voor 95 procent” in Rotterdam-Zuid en hebben daar het grootste makelaars­kantoor, met 500 woningen in het bestand. Die variëren in prijs van 60.000 euro –„dat heb je hier echt nog”– tot 4 of 5 ton.

In 2009 daalde de omzet met 30 tot 40 procent. „In 2010 bleef de situatie stabiel, in november van dat jaar zagen we het aantal transacties toenemen. Maar in de eerste maanden van 2011 zakte het helemaal weg. Het is nog nooit zo slecht geweest als op dit moment.” Van de vijftien personeelsleden verdwenen er zes, „gelukkig vrijwel allemaal door natuurlijk verloop.”

Begin 2009 werd de koop­subsidie afgeschaft. „Als de overheid de starters weer wat meer zou stimuleren, zou dat het positieve gevoel kunnen versterken. Met dat gevoel staat of valt de woningmarkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer