Buitenland

Mladic achter tralies in Scheveningen

DEN HAAG – De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic verblijft sinds dinsdagavond in de gevangenis van Scheveningen. De 69-jarige zal voor het Joegoslavië-Tribunaal terechtstaan wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij werd dinsdag in de namiddag op het vliegtuig gezet naar Nederland. Hij zal op korte termijn worden voorgeleid.

Redactie digitale media
31 May 2011 17:03Gewijzigd op 14 November 2020 15:14
Het vliegtuig met daarin Mladic. Foto ANP
Het vliegtuig met daarin Mladic. Foto ANP

In de vooravond landde het toestel met Mladic op Rotterdam The Hague Airport. De verdachte arriveerde rond half tien in het detentiecentrum in Scheveningen, een stadsdeel van de gemeente Den Haag.

Hij kan daar in de komende tijd bijpraten met Radovan Karadzic, begin jaren 90 de politiek leider van de Bosnische Serviërs en eveneens verdachte voor het Joegoslavië-Tribunaal. Mladic en Karadzic werkten tijdens de oorlog in Bosnië lange tijd nauw samen, maar raakten later gebrouilleerd.

De speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado, de hoofdstad van Servië, verwierp dinsdag het beroep van Mladic tegen diens uitlevering. De Servische minister van Justitie plaatste zijn handtekening onder het uitleveringsbevel, waarna Mladic onder zware beveiliging naar de luchthaven van Belgrado kon worden gebracht voor de vlucht naar Nederland.

De advocaat van Mladic en zijn familie stelden eerder nog dat de gezondheid van de ex-generaal zo zwak is dat hij niet kon reizen, laat staan kan worden berecht in Den Haag. Zij eisten onder meer een onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidstoestand van Mladic. Ze kregen dinsdag nul op het rekest in een beroepsprocedure tegen de uitzetting. Artsen verklaarden vrijdag al dat Mladic fit genoeg is om uitgeleverd te worden.

Mladic was zestien jaar voortvluchtig toen hij donderdag werd gearresteerd in een dorp in het noorden van Servië.

Dinsdagochtend bracht Mladic onder zware bewaking nog een bezoek aan het graf van zijn dochter Ana die in 1994 zelfmoord pleegde met een pistool van haar vader. Ze zou volgens waarnemers depressief zijn geweest door de uiterst negatieve media-aandacht voor haar vader tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina.

In die oorlog (1992-1995) gaf Mladic leiding aan het Bosnisch-Servische leger. De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal houden hem verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden tegen burgers in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Het leger van Mladic belegerde de stad van 1992 tot en met 1995. Daarbij werden naar schatting meer dan tienduizend mensen gedood.

Mladic wordt ook beschuldigd van de genocide in Srebrenica. Die ‘safe area voor moslimvluchtelingen aan de grens met Servië viel in 1995 na een aanval van het Bosnisch-Servische leger. Duizenden mannen en jongens werden daarna weggevoerd en vermoord. Nederlandse VN-militairen die de enclave beschermden, konden niets doen. Het was de grootste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Mladic ontkent elke schuld. „Hij had niets te maken met wat er in Srebrenica is gebeurd”, zei zijn zoon Darko na de arrestatie van zijn vader.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer