Kolijn: SGP handelde in 2003 integer
TERNEUZEN – Na een politiek conflict ontstaat vaak een publiciteitsoorlogje. „De SGP heeft ons in 2003 ook al een restzetel misgund”, klinkt het uit CU-kring. „Zeer onvolledige en onjuiste informatie”, stelt oud-SGP-voorzitter Wim Kolijn.
Hij probeert zich niet al te veel meer met de landspolitiek te bemoeien. En slaat interviewverzoeken meestal af. Maar vandaag wil Kolijn toch zijn geluid laten horen. Nu Jurn de Vries, oud-CU-senator, in het Nederlands Dagblad beweert dat de ChristenUnie in 2003 bij de Senaatsverkiezing een restzetel in de wacht had kunnen slepen, maar dat door tegenwerking van de SGP niet voor elkaar kreeg, wil hij dát graag even rechtzetten. „Dat verhaal klopt echt niet. Ik heb dit zelf van nabij meegemaakt. De zaken liggen héél anders.”
Jazeker, de ChristenUnie had in 2003 een extra Senaatszetel kunnen bemachtigen, erkent Kolijn. Maar dan wel ten koste van een andere partner in de lijstcombinatie, te weten het CDA. „Ik herinner me nog heel goed hoe dat is gegaan. De rekenaars van CDA, ChristenUnie en SGP hadden bij elkaar gezeten en waren eenparig tot de conclusie gekomen: de laatste restzetel binnen onze combinatie is straks voor het CDA. Op de zaterdagavond voor de verkiezingen werd ik gebeld door Thijs van Daalen, de toenmalige CU-voorzitter. Of een SGP-Statenlid in Gelderland niet tóch op de ChristenUnie kon stemmen. Dan zou de restzetel naar zíjn partij gaan. Ik heb dat geweigerd. Hij hanteerde berekeningen die niet door de drie partijen gezamenlijk gemaakt waren en die ik niet kende. En ik wilde integer handelen.”
Op de verkiezingsdag zelf belde Van Daalen Kolijn nog een keer. „In Brabant, waar men ’s morgens al had gestemd, bleek een CDA’er op de ChristenUnie te hebben gestemd. Van Daalen vroeg, nee eiste toen van mij dat een SGP-Statenlid in Utrecht op de CU zou stemmen. Opnieuw met de bedoeling de restzetel in de Senaat, die anders naar het CDA zou gaan, naar zijn partij te laten vloeien. Ik heb opnieuw geweigerd. Overigens belde diezelfde morgen mevrouw Van Bijsterveldt van het CDA. Met een precies omgekeerd, vriendelijk geformuleerd verzoek. Of er niet een SGP-Statenlid op het CDA kon stemmen, om de ‘fout’ in Brabant te herstellen. Ook dat hebben we niet gedaan.”
De affaire kreeg daarna nog een staartje, weet Kolijn. „Het CDA was zeer gebelgd toen het erachter kwam dat de ChristenUnie had geprobeerd, achter zijn rug om, de bewuste restzetel binnen te halen. Ik heb later nog begrepen dat Van Bijsterveldt de kwestie in het opvolgingsdossier voor de nieuwe CDA-partijvoorzitter heeft gestopt. Zo van: pas op voor de ChristenUnie.”
Donderdagavond verschijnt een uitgebreide reconstructie van de spanning, misverstanden en valse hoop tussen SGP en CU.