Buitenland
Zuidoost-Azië vrij van SARS

De ministers van Volksgezondheid van de tien lidstaten van de associatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean hebben hun regio dinsdag tijdens een bijeenkomst in Cambodja SARS-vrij verklaard. De autoriteiten in Canada vrezen juist voor een nieuwe uitbraak.

AP

De Asean-ministers stelden een plan op om een opleving van de epidemie te voorkomen. Geen van de Asean-landen staat nog op de lijst van SARS-landen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De besmettelijke longziekte waart nog wel rond in het gebied en vormt daarom nog steeds een gevaar voor de desbetreffende landen.

De ministers hebben een gezamenlijk plan opgesteld, opgedeeld in vier onderwerpen: richtlijnen voor internationaal verkeer, uitwisseling van informatie, een waarschuwingssysteem en voorlichting van het publiek. Zij hopen dat het plan buitenlandse investeerders en toeristen geruststelt die de regio door de SARS-uitbarsting massaal links lieten liggen.

SARS heeft tot nu toe wereldwijd ten minste 780 levens geëist, terwijl meer dan 8300 mensen besmet raakten met het virus. Zo’n 80 procent van de gevallen werd geconstateerd in China en Hongkong. Tot Asean behoren Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Birma, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.

In het Canadese Toronto vertonen in een ziekenhuis vijftien dialysepatiënten symptomen van de ziekte. Dat meldde dinsdag The Toronto Star.

De definitieve diagnose is nog niet gesteld, maar volgens de arts James Young gaan medici ervan uit dat het SARS betreft, totdat het tegendeel is bewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer