Buitenland
Kritiek op openbaringen commandoactie VS

WASHINGTON (ANP/AFP) – De Amerikaanse autoriteiten zijn volgens sommige waarnemers veel te openhartig over de commandoactie begin deze maand tegen Osama bin Laden in Pakistan. Verscheidene media berichtten dit weekeinde dat sommige militairen en geheim agenten zich groen en geel ergeren aan de snelheid waarmee de geheime operatie in media wordt geëtaleerd.

Michael Scheuer bijvoorbeeld, een ex-agent van de CIA die betrokken was bij de opsporing van Osama bin Laden, heeft betoogd dat het lekken van de regering van Barack Obama „volkomen uit de hand is gelopen en toekomstige operaties ondermijnt”. In Washington verwijten parlementsleden, ambtenaren en militairen elkaar verantwoordelijk te zijn voor de stroom lekken.

CIA-directeur Leon Panetta was de eerste topfiguur die alvast wat details gaf aan de media. Hij noemde de eenheid die de actie had uitgevoerd en erkende dat er vooraf geen zekerheid bestond over de aanwezigheid van Bin Laden in het pand in Abbottabad. Sindsdien is een stroom van details over de actie op gang gekomen, waarbij anonieme functionarissen de media van wetenswaardigheden voorzien.

Een van de laatste details, die vrijdag naar buiten kwam, betrof volgens de omroep ABC een houten kist in de slaapkamer van de terroristenleider. Daar zaten pornofilms en ontuchtige afbeeldingen in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer