Buitenland
Amerikanen doden Osama bin Laden

WASHINGTON – Terroristenleider Osama bin Laden is zondag in Pakistan gedood tijdens een actie van Amerikaanse elitetroepen. De Amerikaanse president Barack Obama maakte het nieuws bekend tijdens een speciale toespraak tot het Amerikaanse volk.

Redactie digitale media
Osama bin Laden. Foto EPA
Osama bin Laden. Foto EPA

„Het recht heeft gezegevierd”, zei Obama in zijn speech. „Deze avond kan ik het Amerikaanse volk en de wereld melden dat de Verenigde Staten een operatie hebben uitgevoerd waarbij Osama bin Laden is gedood, de leider van al-Qaeda en een terrorist verantwoordelijk voor de moord op duizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen.”

Media in de Verenigde Staten meldden dat Bin Laden is gedood in de stad Abbottabad, 50 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Pakistaanse tv-zenders toonden maandag beelden van wat het bebloede gezicht zou zijn van de leider van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda. Amerikaanse media meldden dat het lichaam van Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen.

Volgens nieuwszender CNN is Bin Laden gedood in een pand in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Amerikaanse troepen hebben hem doodgeschoten en namen zijn lichaam mee. De Amerikanen verloren door een technisch mankement een helikopter tijdens de operatie. Na de crash, in de omgeving van de Pakistaanse Militaire Academie, werd de helikopter vernietigd.

Amerikaanse functionarissen meldden dat ze compleet verrast waren toen ze inlichtingen ontvingen over de uitgebreide beveiligingsmaatregelen bij het complex waar Bin Laden zich in relatieve luxe schuilhield. Het pand zou zijn omringd door muren met prikkeldraad van vier tot zes meter hoog.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden Bin Laden, die sinds de inval in Afghanistan tien jaar lang onvindbaar was, hebben gevonden door een koerier van de terroristenleider te traceren en te volgen.

De Amerikaanse oud-president George W. Bush noemde het doden van Bin Laden een „gedenkwaardige prestatie”. Hij zei ook dat het gevecht tegen terrorisme doorgaat. Bush was president ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001, waar al-Qaeda verantwoordelijk voor wordt gehouden.

De in Saudi-Arabië geboren Bin Laden wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen in 2000.

Bondgenoten van de VS reageerden verheugd op het nieuws over de dood van Bin Laden. Onder andere Groot-Brittannië, Israël, Frankrijk en Duitsland juichten de dood van de islamist toe. Ook burgemeester Michael Bloomberg van New York hoopt dat de dood van de terroristenleider de nabestaanden van de aanslagen op de Twin Towers troost zou bieden. Meer dan 2700 mensen kwamen om in de gebouwen.

Kort nadat het nieuws over de dood van de terroristenleider naar buiten werd gebracht, gingen honderden feestende Amerikanen de straat op. In Washington verzamelde zich een menigte voor het Witte Huis. Ook in andere steden, zoals Los Angeles en New York, gingen mensen de straat op. Bij Ground Zero blokkeerde een grote mensenmenigte de straten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer