Koningin: In Duitsland is zoveel veranderd
HERZOGENRATH – Koningin Beatrix kijkt terug op een zeer geslaagd staatsbezoek. Dat komt in het bijzonder doordat Nederland en Duitsland heel veel gemeen hebben op tal van beleidsterreinen, zoals wetenschap, energie, cultuur en bouwen aan het water.
Dat zei koningin Beatrix vrijdagmiddag in Herzogenrath bij de afsluiting van haar vierdaagse staatsbezoek aan Duitsland.
In Duitsland is sinds het vorige staatsbezoek in 1982 ,zo verschrikkelijk veel veranderd” heeft koningin Beatrix in vier dagen geconstateerd. Vooral de jongere generaties zijn erg bezig met de toekomst van het land, zo zei de koningin gistermiddag tegen de meegereisde pers.
De koningin heeft er geen moeite mee dat zij woensdagmorgen vanwege de regen niet onder de Brandenburger Tor kon doorlopen, zo vertelde zij. De poort is hét symbool van Berlijn. ,Ik ben er al een keer (in 1991 – WH) met president Von Weiszäcker onderdoor gelopen. Dat was toen veel indrukwekkender. Dat deed toen iedereen iets”, zei de koningin. In 1991 was de omgeving rond de Brandenburger Tor nog niet heringericht na de val van de Berlijnse muur in 1989.
In de Duitse media is het bezoek van koningin Beatrix aan Duitsland omschreven als een afscheidsbezoek. De Duitse media denken dat de koningin snel zal aftreden. De koningin wilde daar gisteren niet op reageren: ,Als u naar de bekende weg vraagt, krijgt u geen antwoord. Als u naar de onbekende weg vraag, krijgt u ook geen antwoord”, antwoordde de koningin op een vraag van de meegereisde pers. De koningin vertelde dat er in ieder geval voor dit najaar een reis naar de Nederlandse eilanden in het Caraïbische gebied in de agenda staat en dat er nog staatsbezoeken in voorbereiding zijn.
De koningin liet zich vrijdagmiddag in Herzogenrath –dat tegen het Nederlandse Kerkrade aanligt- informeren over de grensoverschrijdende samenwerking in de regio. Zo bezocht de koningin in het Eurode Business Center –precies op de grens- de Nederlands-Duitse politiepost. Verder sprak zij er over de samenwerking van scholen en van de universiteiten in Maastricht en Aachen.
Vrijdagmorgen was de koningin in Essen. Daar bezocht zij de Kolenwäsche. Eens was dit een kolenwasserij van een van de grote mijnen van het Ruhrgebied. De grote mijnschachtliften staan er nog steeds. Nu is het ,een centrum voor cultuur en creatieve industrie” met ondermeer een museum en designcentrum. Nederlandse architecten werkte mee aan de herontwikkeling.
Koningin Beatrix wilde vooral weten hoe de Duitsers het grootschalige industriecomplex er in geslaagd zijn het een goede herbestemming te geven. Daar kan Nederland wellicht iets van leren.
De koningin sprak ook met de minister-president van Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die de nauwste contacten met Nederland heeft door handel en transport.
Prins Willem-Alexander sprak vrijdagmorgen tijdens een symposium over bouwen aan het water. Hij pleitte voor meer uitwisseling van kennis op dat terrein tussen Nederland en Duitsland.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft gisteren op de site koninklijkhuis.nl een overzicht geplaatst van alle 49 staatsbezoeken die koningin Beatrix sinds haar aantreden in 1980 heeft afgelegd.