Koninklijk Huis

Koningin op bezoek in de heimat

Koningin Beatrix bezoekt deze week Duitsland, samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het is geen doorsneestaatsbezoek. De handelsbelangen tussen Nederland en Duitsland over en weer zijn groot. Eén aspect ontbreekt echter in het bezoek: de vele familiebanden die de koningin er heeft.

12 April 2011 14:18Gewijzigd op 14 November 2020 14:30
Foto ANP
Foto ANP

Duitsland is voor Nederland de eerste handelspartner, zowel wat betreft uitvoer als invoer. Wereldwijd gezien zijn alleen de economische vervlechtingen tussen de VS en Canada intensiever dan die tussen Duitsland en Nederland, blijkt uit Duits onderzoek. Jaarlijks gaat er voor meer dan 130 miljard euro over de grens heen en weer.

Bovendien is Nederland het belangrijkste doorvoerland voor Duitsland. De Rotterdamse haven speelt daarin een centrale rol.

Zo’n 25 procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt). Op zijn beurt neemt Nederland de derde positie in als bestemming voor Duitse export. Niet voor niets werken de landen op het gebied van infrastructuur, transport, telecommunicatie en waterbeheer nauw samen.

Vanwege deze belangen reizen verschillende bewindslieden met de koningin mee: zowel minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken als staatssecretaris Knapen (ook Buitenlandse Zaken). Tegelijkertijd is minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Duitsland. In zijn kielzog gaan mensen mee zoals VNO-NCW-voorzitter Wientjes en de grote bazen van FrieslandCampina, Shell, AkzoNobel, ING, Philips, Gasunie en Randstad.

Het programma is sterk op de toekomstige relatie tussen de twee landen gericht. Daarom staan thema’s als innovatie en duurzaamheid hoog op de agenda.

Andere zaken lijken daardoor onder te sneeuwen. Ongetwijfeld zal ergens in het programma het thema Tweede Wereldoorlog terugkeren. Misschien in de tafelrede van de koningin. Of in Dresden, als de koningin de herbouwde Frauenkirche bezoekt. De kerk werd in 1945 verwoest door een geallieerd bombardement. De puinhoop bleef ten tijde van de DDR als een symbool van het oorlogsgeweld liggen. In 1994 begon de herbouw en in 2005 kon de kerk in gebruik worden genomen. De koningin en het prinselijk paar zullen er een gebedskaars ontsteken.

De nauwe banden van de koningin met familie in Duitsland lijken geen aandacht te krijgen. Een bezoek aan het stamslot van de Nassaus in Dillenburg had een mooi onderdeel van de trip kunnen zijn. Of Diez, waar deze zomer het Oranierjahr wordt gevierd ter gelegenheid van 300e sterfdag van Jan Willem Friso, stamvader van koningin Beatrix.

Zo waren er nog zoveel meer mogelijkheden. Overgrootmoeder Emma kwam uit Bad Arolsen; grootvader Hendrik kwam uit Mecklenburg; haar vader, prins Bernhard, groeide op in Duitsland; prins Claus idem. Blijkbaar heeft de koningin in samenspraak met haar gastheer er niet voor gekozen daar veel aandacht aan te besteden tijdens het bezoek aan haar heimat, vaderland in de letterlijkste betekenis.

Overigens ontmoet de koningin nog wel een ver familielid. De Nederlands honorair consul in Dresden is dr. G. Prinz zur Lippe. Hij begeleidt de koningin tijdens een deel van het programma. De consul is een familielid van prins Bernhard.

Het staatsbezoek is het tweede van de koningin aan Duitsland. Het eerste staatsbezoek, aan toen nog West-Duitsland, vond in 1982 plaats. Toen zat zij net twee jaar op de troon en regeerde de Koude Oorlog de wereld nog. Nu gaat een ervaren koningin naar een ander Duitsland: het nieuwe Duitsland.


Dinsdag 12 april

Aankomst op vliegveld Tegel in Berlijn. Ontvangst door president Wulff. Ontvangst en lunch door bondskanselier Merkel. Kranslegging. Rondetafelconferentie met bedrijfsleven. Staatsbanket.

Woensdag 13 april

Bezoek Brandenburger Tor. Bezoek tv-toren met uitzichtspunt. Vaartocht over de Spree. Bezoek aan een speciaal circus. Ontmoeting Nederlandse gemeenschap. Contraprestatie: Koninklijk Concertgebouworkest met Janine Jansen.

Donderdag 14 april

Bezoek Frauenkirche en stadswandeling Dresden. Bezoek aan bedrijf SolarWatt. Seminar ”Innovatie voor schone energie”. Bezoek dansschool Palucca.

Vrijdag 15 april

Bezoek Essen in Ruhrgebied. Bezoek aan Eurode Business Center in Herzogenrath (tegen het Limburgse Kerkrade aan).


Programma staatsbezoek

  • Koningin Beatrix brengt van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 april een staatsbezoek aan Duitsland. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen haar.

  • Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent dinsdag 12 april als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds en voorzitter van het Nationaal Groenfonds het gerenoveerde Maallustcomplex en Klein Soestdijk in de voormalige strafkolonie Veenhuizen. Het Maallustcomplex was het agrarisch bedrijf dat de bewoners onder meer voorzag van brood. Klein Soestdijk was de woning van de directeur van justitie in Veenhuizen.

  • Prins Willem-Alexander woont maandagochtend 18 april ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie het jaarlijkse voorjaarssymposium in Hotel en Congrescentrum Papendal in Arnhem bij. De prins krijgt het eerste exemplaar van de, Microcanon aangeboden waarin onderwerpen uit de microbiologie op toegankelijke wijze worden gepresenteerd.

  • Prinses Margriet verricht maandag 18 april de officiële opening van het financieel adviescentrum van Rabobank Apeldoorn en Omgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer