Buitenland

Liveblog Japan, woensdag 16 maart: nucleaire dreiging, aardbeving en tsunami

Japan is op vrijdag 11 maart 2011 getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. De beving werd gevolgd door een tsunami die grote delen onder water zette. Er zijn duizenden doden gevallen en velen worden vermist. Grote problemen doen zich voor bij de getroffen kerncentrales. Een nucleaire ramp is nog steeds niet uit te sluiten. Volg in dit liveblog de ontwikkelingen op de voet.

Redactie digitale media
16 March 2011 15:06Gewijzigd op 14 November 2020 14:07
Sneeuw bemoeilijkt het werk van hulpverleners. Foto EPA
Sneeuw bemoeilijkt het werk van hulpverleners. Foto EPA

Belangrijkste ontwikkelingen woensdag:

Opnieuw brand in reactor 4 van kerncentrale Fukushima I|Dreiging nucleaire ramp nog niet voorbij| Officieel dodental staat op 4314, maar aantal zal naar verwachting nog fors oplopen| Nog 8606 mensen worden vermist

23.00 uur – Ook Duitsland roept staatsburgers op te overwegen Tokio te verlaten.

21.53 uur – Amerikaanse burgers die binnen tachtig kilometer van de geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I wonen, moeten het gebied verlaten of een schuilplaats zoeken. Dat heeft de ambassade van de Verenigde Staten in Tokio woensdag laten weten. Britten moeten overwegen Tokio en het noordoosten van Japan te verlaten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Eerder hadden landen als Frankrijk, België en Nederland hun burgers al ontraden naar de rampgebieden te reizen als dat niet essentieel is.

21.38 uur – Bij langdurige uitstoot van radioactiviteit kunnen radioactieve deeltjes terecht komen in de Verenigde Staten, zo laat een animatie van Der Standard zien.

21.18 uur – In Japan wordt de laatste hand gelegd aan een elektriciteitskabel die de energietoevoer naar de door de zeebeving en tsunami van vorige week getroffen Fukushima Dai-ichi-kerncentrale moet herstellen. Een woordvoerder van het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco zie tegen het AP dat de aanleg „bijna klaar” is. Met de nieuwe elektriciteitskabel kunnen de elektrische koelpompen van de centrale weer worden gebruikt om de oververhitte kernreactoren af te koelen.

21.05 uur – De Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met grote problemen sinds de aardbeving en tsunami van vrijdag. Een overzicht van de stand van zaken bij de kerncentrale, deels gebaseerd op gegevens van het Japanse persbureau Kyodo.

21.00 uur – Ruim 80.000 Japanse militairen, politieagenten en brandweermannen zijn op dit moment ingezet in de rampgebieden. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Ook zijn voor het eerst sinds de oprichting van de Japan’s Self-Defence Forces in 1954 10.000 man reservisten opgeroepen.

20.37 uur – Er is geen water meer over in een bad met verbruikte splijtstofstaven van reactor nummer 4 van de geplaagde kerncentrale Fukushima I. Het stralingsniveau is daar „extreem hoog”, zei de Amerikaanse nucleaire toezichthouder NRC woensdag. „We geloven dat een waterstofexplosie het bad met verbruikte splijtstofstaven heeft blootgelegd”, aldus voorzitter Gregory Jaczko. De explosie vond enkele dagen geleden al plaats. Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat het hoge stralingsniveau het mogelijk moeilijker maakt de situatie onder controle te krijgen.

20.11 uur – Japan is in nood: mensen verloren hun huis, er is veel verdriet. Tegelijk is het weer bar en zijn veel winkelschappen leeg. Het leed in twintig indrukwekkende beelden van Reuters.

20.06 uur – Een samenvatting van het nieuws van woensdag rond de kerncentrale in Japan.

19.44 uur – De EU-landen moeten voedsel dat is geïmporteerd uit Japan controleren op radioactiviteit. De Europese Commissie heeft de lidstaten daartoe woensdag opgeroepen, zo heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd. Mocht er besmetting worden geconstateerd, dan moeten de lidstaten dat aan Brussel melden.

19.39 uur – Het officiële dodental van de aardbeving en de tsunami staat nu op ruim 4300. Duizenden mensen worden nog vermist. Intussen zoeken reddingswerkers in het rampgebied door. Klik hier voor een video van de NOS.

19.33 uur – De waarde van de Japanse yen is woensdag opgelopen tot het hoogste niveau ten opzichte van de dollar van de afgelopen zestien jaar. Investeerders hebben veel yens nodig om risicovolle posities die ze met geleend Japans geld hebben ingenomen, terug te brengen. Door de bijzonder lage rente in Japan is het voor handelaren aantrekkelijk in dat land geld te lenen en die valuta vervolgens weg te zetten in landen waar de rente hoger is. Door de paniek op de internationale markten over de nucleaire dreiging in Japan zijn veel beleggers hun risicovolle investeringen nu liever kwijt dan rijk.

18.54 uur – Dr. Lew Pepper, die aan de Boston University School of Health de gevolgen van radioactieve straling voor werknemers van kerncentrales bestudeert: „De technici die aan de Japanse kerncentrale werken zijn zeer moedig, de helden van het moment.” Dat zegt hij in het Belgische dagblad De Standaard. Zijn de “Fukushima-50” ten dode opgeschreven? „Dat is moeilijk te zeggen. Op dit moment is het duidelijk de bedoeling om de blootstelling voor de werknemers zo laag mogelijk te houden door ze te laten roteren. Dat er nog maar vijftig technici overblijven om al het werk te doen, maakt dat moeilijk. Maar wat is de andere optie? Er zijn niet veel mensen die dit werk aankunnen.” De Japanse werkers hebben allemaal een beschermend pak en masker aan dat de radioactieve straling moet tegenhouden. Toch garandeert dat geen volledige bescherming. Zo zijn de voorbije dagen minstens drie arbeiders in de kerncentrale van Fukushima al ziek geworden door de straling.

18.39 uur – De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano zei dat het te vroeg is om te stellen dat de situatie „onbeheersbaar” is geworden. De exploitanten van de centrale zijn volgens hem nog altijd bezig om de reactors te stabiliseren. Hij reageerde daarmee op uitspraken van eurocommissaris Günther Oettinger (Energie). Die had gezegd dat het erop leek dat de Japanse autoriteiten de controle kwijt waren. „We moeten vrezen dat alles in Gods hand is en dat zich de komende uren verdere catastrofale ontwikkelingen kunnen voordoen.”

18.36 uur – Voor de derde dag op rij is Wall Street in de ban van Japan en staan de belangrijkste indices wederom in het rood. Analisten menen de bewegelijkheid op de beurzen nog wel even aanhoudt. Beleggers weten zich nog niet goed raad met de situatie in Japan omdat er nog geen eind in zicht is en heel onzeker is hoe een en ander afloopt. Dat zal in grote mate bepalen hoe de economie van Japan geraakt wordt. Japan is na de Verenigde Staten en China de derde economie ter wereld. Beleggers zoeken voorlopig hun toevlucht in veiligere producten, zoals staatsobligaties.

18.12 uur – Nucleair onderzoeker Sander de Groot en stralingsdeskundige Folkert Draaisma van de Nuclear Research & Consultancy Group beantwoorden op RTL Z vragen over de kernramp in Japan. Bekijk hier hun antwoorden.

17.50 uur – AFP: het officiële dodental in Japan ligt op 4.314. Nog 8.606 mensen worden vermist, 2.282 mensen raakten gewond als gevolg van de aardbeving en de tsunami.

17.30 uur – De aardbeving en tsunami in Japan kunnen hetzelfde voor de Japanse economie betekenen als de watersnoodramp destijds voor de Nederlandse economie. Dat zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

17.27 uur – Japanse ramp is ook pech voor Keukenhof en andere publiektrekkers in Nederland.

17.22 uur – De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano, heeft de situatie in de kerncentrale Fukushima I „zeer ernstig” genoemd. Hij zei dat woensdag in Wenen, de thuisbasis van de IAEA. Amano vliegt daarom zo snel mogelijk naar Japan voor crisisberaad.

17.15 uur – De verliezen op de Europese beurzen liepen woensdag aan het einde van de handelsdag sterk op. Nieuwe waarschuwingen voor een mogelijke nucleaire ramp in Japan drukten de graadmeters diep in het rood. Handelaren wezen op uitspraken van de eurocommissaris voor energie, Günther Oettinger. Die waarschuwde in het Europees parlement dat er binnen enkele uren een catastrofe kan plaatsvinden in Japan. De Amsterdamse AEX laveerde bijna de hele handelsdag tussen winst en verlies, maar noteerde een half uur voor het slot bijna 1 procent onder de slotkoers van dinsdag, op 344,85 punten. De MidKap zakte 0,7 procent. Op de belangrijkste beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot 1,6 procent.

17.13 uur – Het Japanse persbureau Kyodo meldt dat er nieuwe rookpluimen uit reactor drie van de kerncentrale Fukushima komen.

16.51 uur – Het Pentagon heeft Amerikaanse strijdkrachten verboden zich binnen een straal van 50 miles (80 kilometer) om de kerncentrale Fukushima te begeven, aldus Reuters.

16.42 uur – Alle Nederlanders van wie de verblijfplaats niet bekend was sinds de ramp in Japan zijn terecht. Dat deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag mee. Drie Nederlanders van wie niet bekend was waar ze waren maar die in Japan zouden zijn, zijn volgens het departement terecht.

16.21 uur – De Verenigde Staten hebben Japan voorzien van een aantal hogedrukpompen die zullen worden ingezet bij de koeling van oververhitte reactoren bij de kerncentrale Fukushima I. Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten woensdag bekendgemaakt. De Japanners hebben grote moeite de temperatuur binnen de kernreactoren onder controle te houden. De koelsystemen van de kerncentrale begaven het vrijdag als gevolg van een zeer zware aardbeving en de tsunami die daarop volgde. Daardoor dreigt een grote nucleaire ramp.

16.18 uur – Een medewerker van de University of Canterbury in Nieuw-Zeeland maakte een interactieve kaart met het natuurgeweld in Japan.

16.08 uur – Een dierentuin in Tokio heeft besloten de twee opvolgers van de wereldberoemde panda Ling Ling nog niet aan het publiek te tonen. De dierentuin besloot dat wegens zware naschokken na de aardbeving van vorige week. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Het publiek zou op 22 maart voor het eerst kennis kunnen maken met de beren, maar de dierentuin zal vanaf donderdag voorlopig gesloten zijn. De twee beren zijn de eerste panda’s van de dierentuin sinds de dood van Ling Ling in april 2008. Het mannetje RiRi en vrouwtje Shin Shin arriveerden op 21 februari in Japan.

16.04 uur – Minister Maxime Verhagen moet de 37 jaar oude kerncentrale bij Borssele voorlopig sluiten. Dat vindt Greenpeace, aldus Novum. Volgens de organisatie laat de situatie in Japan zien dat veiligheidsclaims over kerncentrales maar relatief zijn. Greenpeace is bang dat in Nederland eenzelfde situatie kan ontstaan als in Japan.

15.50 uur – De ramp in Japan –maar ook 11 september, de tsunami in Indonesië, orkaan Katrina, Haïti en de olieramp in de Golf van Mexico–- is een zogeheten “low-probability / high-impact” gebeurtenis, schrijft Steve Pearlstein, columnist voor The Washington Post. De kans dat een dergelijke ramp plaatsheeft is heel klein, maar áls hij plaatsheeft is de impact heel groot. Mensen zitten zo in elkaar, schrijft Pearlstein, dat ze bij een zeer kleine kans op een ramp juist activiteiten gaan ontplooien die de impact van een eventuele ramp verergeren. Als een regering bijvoorbeeld een dijk bouwt, neemt de kans op overstromingen af. Tegelijkertijd durven meer mensen huizen te bouwen en zaken te doen in het gebied achter de dijk. Als er dan toch een grote vloed opkomt, is de schade groter dan wanneer de dijk nooit was gebouwd.

15.34 uur – Kernenergie is veilig zo lang die wordt geleverd door centrales die op de goede plek staan en die worden beheerd door de juiste mensen. Dit zei woensdag de Russische president Dmitri Medvedev naar aanleiding van de problemen die een aardbeving heeft veroorzaakt in een kerncentrale in noordoostelijk Japan.

15.16 uur – De Nederlandse bodem is door de aardbeving voor de kust van Japan afgelopen vrijdag maximaal 2 tot 3 centimeter op en neer gegaan. Dit blijkt uit de metingen van de seismische KNMI-meetstations in Nederland. Deze op-en-neergaande bewegingen duren enkele minuten en gaan te langzaam om te voelen.

15.13 uur – De KLM vliegt woensdag weer op Tokio. De vlucht die woensdagmiddag van Schiphol vertrekt, doet zowel Tokio als Osaka aan. Dit heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij laten weten. Dinsdag leidde de KLM de vlucht naar Tokio om in verband met het mogelijke stralingsgevaar in de Japanse hoofdstad en week het toestel uit naar Osaka. De luchtvaartmaatschappij beoordeelt de situatie van dag tot dag en houdt contact met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM. Woensdag was er door veranderde weersomstandigheden geen reden om niet op Tokio te vliegen.

15.10 uur – Het stralingsgevaar rond de gehavende kernreactoren in het Japanse Fukushima is veel groter dan de autoriteiten stellen. Daarvoor waarschuwt de Low Level Radiation Campaign (LLRC), een Britse organisatie die zich beijvert om de risico’s van lage stralingsdoses onder ogen van het publiek te brengen. Aan het LLRC is prof. dr. Chris Busby verbonden, een autoriteit op het gebied van stralingsgevaar. Volgens Busby en zijn collega’s zijn de adviezen gebaseerd op metingen van gammastraling door bijvoorbeeld deeltjes radioactief cesium-137 (Cs-137). De apparatuur waarmee de straling wordt gemeten, kan echter geen alfa- of bètastraling traceren van andere radioactieve deeltjes, zoals strontium-90 (bètastraling) en het giftige plutonium-239 (harde alfastraling). Daardoor worden consequent te lage risico-inschattingen gemaakt, aldus Busby en de zijnen. Hij wijst met name op het risico dat deze radioactieve deeltjes het lichaam binnendringen via inademing of via het maagdarmkanaal. Dit probleem speelde al na de ramp in Tsjernobyl, aldus Busby. Hij laakt het feit dat instanties als het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nog altijd gebruikmaken van in zijn ogen verkeerde risicomodellen waarop vervolgens ook de autoriteiten in Japan en andere landen hun beleid baseren. Volgens Busby zou het hele eiland Honshu waarop grote steden als Tokio en Osaka liggen, zoveel als mogelijk is direct moeten worden geëvacueerd.

15.01 uur – Schelpdiertjes worden in Vladivostok aan de oostkust van Rusland gebruikt om het stralingsniveau in de gaten te houden. De beestjes alarmeren de Russen zodra de hoeveelheid radioactieve stoffen te groot wordt, want de schelpdieren worden namelijk snel ziek zodra het niveau zorgwekkend wordt. Tot nu toe geeft de gezondheidstoestand van de diertjes nog geen reden zich zorgen te maken over te veel radioactiviteit. Wetenschappers in het Verre Oosten van Rusland hebben wel al gemeten dat de radioactiviteit toeneemt. De schelpdieren worden al een jaar gebruikt om de vervuiling in de zee te meten. Hoewel de weersvoorspellingen gunstig zijn, vrezen 6,5 miljoen inwoners in het oosten van Rusland het ergste.

14.58 uur – De economische schade in Japan is inmiddels naar boven bijgesteld tot zo’n 200 miljard dollar, meldt Reuters.

14.51 uur – Het bewind in China heeft woensdag besloten voorlopig geen vergunningen af te geven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. De bestaande complexen voor de opwekking van nucleaire energie krijgen te maken met extra veiligheidsinspecties. De maatregelen zijn genomen in verband met de crisis die in Japan is ontstaan in een kerncentrale na de verwoestende aardbeving en de daarop volgende tsunami van afgelopen vrijdag. China beschikt nu over dertien kerncentrales. Het land is bezig met de bouw van 28. In de afgelopen twee jaar werd een reeks vergunningen afgegeven om het aantal kerncentrales snel uit te breiden.

14.50 uur – De ramp die zich momenteel afspeelt in de kerncentrale in Fukushima, kan zich in Borssele niet voordoen. De huidige kerncentrale en de centrale die Delta in Borssele wil bouwen, hebben namelijk voldoende back-upsystemen. Dat heeft directeur Ad Louter van Delta woensdag verklaard toen hij een petitie in ontvangst nam van demonstranten tegen kernenergie. Volgens Louter is bovendien de centrale in Borssele van een ander type dan die in Fukushima. In Borssele staat een drukwaterreactor, terwijl de reactor in Fukushima die ernstig in de problemen is geraakt een kokendwaterreactor is. Louter liet weten de bevindingen van het onderzoek naar de gebeurtenissen in Japan mee te nemen in de vergunningaanvraag voor de nieuwe kerncentrale.

14.45 uur – Het kantoor van de Japanse premier is begonnen te twitteren naar aanleiding van de situatie in Japan.

14.40 uur – Het Europees Parlement hield een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan.

14.36 uur – Het team van de Stichting Signi Zoekhonden vertrekt woensdagmiddag naar Japan. In de bagage zit een flinke hoeveelheid jodiumpillen om de vier honden en vier medewerkers te beschermen tegen mogelijke stralingsrisico’s. Het team zou oorspronkelijk al maandag naar Japan afreizen om te helpen zoeken naar slachtoffers van de aardbeving en tsunami. Vanwege de problemen met de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale werd het vertrek twee dagen uitgesteld. Het team heeft nu besloten naar het noorden van Japan te gaan, op veilige afstand van de centrale. De honden van Signi zijn getraind in het zoeken naar zowel overlevenden als naar doden. De Nederlanders blijven twaalf dagen in Japan. Ze nemen tenten en voedsel mee om zelfstandig te kunnen opereren.

14.32 uur – Het dodental in Japan staat inmiddels op 4255, meldt CNN op basis van de Japanse nationale politie. 8194 mensen zijn vermist.

14.21 uur – Intrigerend artikel in The New York Times over “the faceless 50”, de groep van vijftig onbekende reddingwerkers die in de Fukushima I-centrale uit alle macht proberen een nog grotere kernramp te voorkomen.

14.07 uur – Het enige telegrambedrijf van Nederland, Telegram Service in het Groningse Alteveer, verstuurt als gevolg van de natuurramp in Japan dagelijks enkele honderden extra telegrammen naar het getroffen land. Dat meldde directeur Rob van Hoof woensdag. Omdat het bedrijf de Japanse telegramlijn beheert, gaan alle telegrammen voor Japan via Alteveer. Volgens Van Hoof gaat het onder meer om steunbetuigingen van internationale staatshoofden, koningshuizen en hoogwaardigheidsbekleders. Om wie het precies gaat, wil hij niet kwijt.

13.48 uur – De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw laten dagelijks twee uur lang de stroom afsluiten in hun paleis. Zij doen dat uit solidariteit met hun volk, dat als gevolg van de zware aardbeving van vorige week en de daarop volgende nucleaire crisis kampt met een tekort aan elektriciteit.

13.30 uur – Infographic van de New York Times: hoe komt een reactor stil te liggen en wat is een meltdown?

13.20 uur – Ongeveer 175 mensen doen woensdagmiddag mee aan een stille tocht in Middelburg uit protest tegen kernenergie. Op de demonstratie zijn twee keer zoveel mensen afgekomen als verwacht, meldt een woordvoerder van een van de organisators van de tocht, comité Borssele II, Nee.

13.18 uur – Hoe schadelijk is straling? Uitleg bij de Guardian.

13.09 uur – Wat gebeurde er precies bij de explosie in reactor 2? Uitlegfilmpje bij de NOS.

12.48 uur – Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft eind 2008 gewaarschuwd dat de veiligheidsregels voor kerncentrales in Japan achterhaald waren en dat een zware aardbeving een serieus probleem zou kunnen vormen. Dat meldde de Britse krant The Daily Telegraph woensdag op basis van Amerikaanse ambtsberichten gelekt door WikiLeaks.

12. 45 uur – De burgemeesters van Amstelveen, Amsterdam en Almere leggen woensdagmiddag een krans in het bloesempark in het Amsterdamse Bos. Met de kranslegging willen de burgemeesters de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan herdenken. In het park staan tweehonderd Japanse kersenbomen. De bomen werden in 2000 geschonken door de Japan Women’s Club ter gelegenheid van vierhonderd jaar Japans-Nederlandse betrekkingen.

12.38 uur – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag ertoe opgeroepen geen geruchten te verspreiden over de problemen van de Japanse kerncentrales. „Er is geen enkel bewijs voor een substantiële verspreiding van radioactieve stoffen uit de defecte Japanse kernreactoren. De mensen moeten kalm blijven en geen geruchten verspreiden”, aldus Michael O’Leary, het hoofd van de WHO in Peking.

12.20 uur – Er is veel schade aan Japanse kerken.

12.19 uur – Kan de wederopbouw de Japanse economie straks op de been helpen? Een uitleg.

12.12 uur – RD-journalist Niek Stam sprak Mieko en Tokiko: twee Japanse christenvrouwen die al jaren in Nederland leven. „Japan is niet zo rijk als mensen denken.”

12.10 uur – De autoriteiten in Japan hebben het dodental als gevolg van de zware aardbeving en de daarop volgende tsunami bijgesteld tot zeker 4164. De stoffelijke overschotten van deze mensen zijn geborgen of getraceerd, meldde de Japanse publieke omroep NHK woensdagavond (lokale tijd). Circa achtduizend mensen staan te boek als vermist.

11.55 uur – Het Rode Kruis meldt dat Tokio veilig is. Buitenlanders kunnen zonder problemen naar deze stad reizen. Veel buitenlanders, onder wie journalisten, zijn in de afgelopen dagen juist vertrokken uit Japan.

11.48 uur – Bij een kernramp zoals in Japan of in Tsjernobyl in 1986 kunnen verschillende soorten deeltjes vrijkomen die radioactieve straling produceren. De belangrijkste zijn jodium-131, cesium-137, strontium-90, en plutonium-239. Deze deeltjes komen in meer of mindere mate vrij in de atmosfeer, afhankelijk van de ernst van het ongeval. De wetenschapsredactie legt uit hoe gevaarlijk de diverse deeltjes zijn.

11.40 uur – DSM heeft de productie in een fabriek voor optische glasvezelcoatings stopgezet vanwege watertekort als gevolg van de aardbeving en tsunami in het land. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf woensdag.

11.33 uur – Foto’s op de site van het Japanse Persbureau Kyodo laten zien dat de sneeuw het werk van de hulpverleners bemoeilijkt. In totaal zijn 80.000 reddingswerkers op de been waaronder militairen, politieagenten en brandweerlieden.

11.23 uur – De Japanse autofabrikant Toyota hervat donderdag de productie van sommige auto-onderdelen. Dat heeft Toyota woensdag bekendgemaakt. De fabrieken lagen sinds vrijdag stil.

11.17 uur – Spanje onderzoekt of de veiligheidsmaatregelen voor de zes kerncentrales in het land voldoende zijn. De Spaanse regering maakte dat woensdag bekend. De maatregel houdt verband met de nucleaire crisis in Japan. Miguel Sebastian, de Spaanse minister van Industrie, zei in het parlement in Madrid dat er onder meer aanvullend seismisch onderzoek wordt uitgevoerd. Ook gaan experts van de Nucleaire Veiligheidsraad kijken naar de risico’s van overstromingen voor de kerncentrales in Spanje.

10.36 uur – De autoriteiten in Japan zien voorlopig af van het droppen van water boven de beschadigde kerncentrale Fukushima 1 omdat de radioactieve straling op dit moment te hoog is. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Het was de bedoeling dat een aantal transporthelikopters grote hoeveelheden water over de beschadigde reactoren zou gooien in een poging deze te koelen.

10.29 uur Persbureau Kyodo meldt dat het stralingsniveau in Fukushima Dai’ichi woensdagmorgen 10 millisievert per uur was. Stralingsdeskundige Folkert Draaisma legt uit hoe gevaarlijk vrijgekomen radioactief materiaal is.

10.23 uur – De reputatie van de eigenaar van de kerncentrale in Fukushima zou beroerd zijn, alsdus de Volkskrant woensdag. 09.49 uur – In het vrijdag door een aardbeving en tsunami getroffen noordoosten van Japan is woensdag weer een krachtige naschok gevoeld. De beving, met een kracht van 6,0 deed zich voor bij de kust van Honshu, op 95 kilometer afstand van Tokyo. Dinsdag deden twee naschokken, met een kracht van 6,2 en 6,0, gebouwen in de hoofdstad heen en weer zwaaien.

09.14 uur – De Japanse keizer Akihito heeft woensdag gezegd dat hij diep bezorgd is over de nucleaire crisis in zijn land. Hij deed dat in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op Japanse televisiezenders. Akihito treedt hoogst zelden naar buiten op deze manier. „Het aantal sterfgevallen neemt dag na dag toe en we weten niet hoeveel slachtoffers er gevallen zijn”, aldus de keizer in zijn korte toespraak. „Ik bid voor de veiligheid van zoveel mogelijk mensen.”

08.25 uur – Japan heeft de reddingswerkers die probeerden de reactoren van de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale te koelen het bevel gegeven zich terug te trekken. De straling werd te sterk, zei een regeringswoordvoerder. De reddingswerkers probeerden met alle macht de reactoren met zeewater te koelen. De straling werd echter zo gevaarlijk dat de medewerkers woensdagochtend lokale tijd werden teruggetrokken, zo meldt onder andere de Guardian.

07.44 uur – Het niveau van radioactieve straling bij de Japanse Fukushima-kerncentrale was woensdagmorgen zo hoog, dat reddingswerkers zich terug moesten trekken. Dat meldde een regeringswoordvoerder. Het is onduidelijk of de pogingen om de reactoren met zeewater te koelen al weer hervat zijn.

07.28 uur – Deze video van CNN toont de verwoestende kracht van de tsunami in Japan.

06.25 uur – De problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 vormen de op een na ergste kernramp ooit, zei de Franse toezichthouder ASN dinsdag. De nucleaire crisis in Japan staat volgens ASN op niveau zes van de zogeheten INES-schaal.

05.23 uur – Delen van het rampgebied in Japan zijn woensdag getroffen door hevige sneeuwval. Het is zeer koud in het gebied waar overlevenden van aardbeving en tsunami in noodopvang zijn ondergebracht. Er heerst gebrek aan warme kleding omdat veel mensen vrijwel al hun bezittingen hebben verloren. De combinatie van kou en vermoeidheid leidt tot gezondheidsproblemen, vooral bij oudere mensen. Dit heeft het tv-station NHK gemeld.

03.08 uur – Uit de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I bleef woensdag witte rook of stoom opstijgen. Onduidelijk bleef echter of die afkomstig is uit reactor 4 of reactor 3. In reactor 4 brak eerder op de dag brand uit, maar er zijn eveneens tegenstrijdige berichten over de vraag of die geblust is. In reactor 3 had zich maandag een explosie voorgedaan.

02.43 uur – Na twee dagen van fors verlies onder invloed van een dreigende nucleaire catastrofe, heeft de Japanse Nikkei-index woensdag iets van het verlies goedgemaakt. De index steeg in korte tijd 6 procent. Dinsdag verloor de beurs bijna 11 procent van zijn waarde, maandag bedroeg het verlies ruim 6 procent, samen het grootste verlies in 24 jaar. Het lijkt erop dat vooral investeringsfondsen aandelen opkopen waarvan de koers erg laag staat na de paniekverkopen van de afgelopen dagen, stelden analisten.

02.25 uur – Reactor 4 in kerncentrale Fukushima I brandt toch nog. Dit heeft exploitant Tepco woensdag gemeld. De Japanse overheid stelde eerder dat de vlammen zouden zijn gedoofd. De Japanse tv liet beelden zien van dikke witte rookwolken die uit de reactor opstijgen. Technici vrezen voor nieuwe kettingreacties in de afgedankte brandstofstaven. Daarom willen experts vanuit helikopters boorzuur op reactor 4 laten sproeien. Boorzuur absorbeert neutronen, deeltjes die een nieuwe kettingreactie zouden kunnen ontketenen.

01.19 uur – In twee reactoren van de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is een groot deel van de brandstofstaven beschadigd. Dit heeft exploitant Tepco woensdag gemeld. In reactor 1 gaat het om naar schatting 70 procent, in reactor 2 om ongeveer 33 procent van de staven. Over de aard van de beschadiging is niets meegedeeld. Door problemen met de koeling wordt al dagen gevreesd dat de staven smelten. Het kan daarom niet worden uitgesloten dat er een zogeheten meltdown of kernsmelting plaatsvindt in een van de reactoren. Dat verhoogt de kans op grote schade aan het reactorvat en het lekken van radioactiviteit.

Woensdag 16 maart, middernacht – Bij reactor 4 van de kerncentrale Fukushima 1 in Japan is weer brand uitgebroken. Dat meldde het persbureau Kyodo woensdag. Volgens de Japanse overheid zijn de vlammen inmiddels uitgegaan. Het is nog niet bekend of de brand schade heeft aangericht en of er radioactiviteit is vrijgekomen. Reactor 4 was dinsdag ook al getroffen door een brand, die ontstond na een waterstofexplosie. In de buitenwand waren gaten geslagen en er is daarbij waarschijnlijk radioactiviteit gelekt.


Dinsdag 15 maart, 23.00 uur – Lees hier het vijf dagen tellende liveblog van de aardbeving in Japan, de tsunami en de daarop volgende grote problemen waar het land mee te kampen kreeg sinds vrijdag 11 maart 2011.

20.50 uur – Dinsdag was een dag vol onrust, tegenslagen en menselijk leed. De problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 zijn nog lang niet achter de rug. Het complex werd getroffen door een nieuwe explosie, gevolgd door een brand. Daarbij zou radioactiviteit zijn vrijgekomen. De angst in de nabijgelegen hoofdstad Tokio groeit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer