Buitenland

Doden bij beëindigen protest Bahrein

MANAMAH (ANP) – In Bahrein hebben veiligheidstroepen woensdag nog geen 24 uur na het uitroepen van de noodtoestand met geweld een einde gemaakt aan het protest op het Parelplein in de hoofdstad Manamah. Hierbij vielen verscheidene doden, aldus de oppositie.

16 March 2011 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 14:06
Het ziekenhuis in Manama waar de gewonden worden opgevangen. Foto EPA
Het ziekenhuis in Manama waar de gewonden worden opgevangen. Foto EPA

Op het plein, dat het symbool van het verzet is geworden, kampeerden al weken demonstranten. Het zijn voornamelijk sjiieten die politieke hervormingen eisen.

Volgens de BBC trokken even na zonsopgang pantserwagensen en tanks richting het plein. Helikopters hielden de situatie vanuit de lucht in de gaten. Met onder meer rubberkogels en traangas verdreef de politie de betogers die met brandbommen terugvochten. Ook richtten zij barricades op. Na twee uur hadden de veiligheidstroepen het Parelplein in handen. Boven het plein hing een grote zwarte rookwolk.

Een vooraanstaand sjiitisch oppositielid, Abdel Jalil Khalil, zei dat zeker vijf doden zijn gevallen en honderden gewonden. Hij sprak van een „vernietigingsoorlog”. Volgens de staatstelevisie kwamen twee agenten om. De sjiieten, die circa 70 procent van de bevolking vormen, worden gediscrimineerd. De macht is in handen van de soennitische koning en zijn geloofsgenoten. Sjiieten demonstreren sinds vorige maand voor meer invloed. Zij eisen onder meer een constitutionele monarchie. Ze deden inspiratie op van de opstanden in Tunesië en Egypte waar de machthebbers vielen.

Koning Hamad bin Isa al-Khalifa deed enkele concessies, maar die gingen niet ver genoeg voor de betogers. Daarop kondigde de vorst dinsdag voor drie maanden de noodtoestand af. Een dag eerder waren op zijn verzoek al militairen uit Saudi-Arabië het land binnengetrokken om de orde te herstellen. Dat kwam hem op scherpte kritiek van de oppositie te staan.

Sinds zondag blokkeerden demonstranten de toegang tot het financiële centrum bij het Parelplein. Daardoor kon er de afgelopen dagen niet gewerkt worden. Leger en politie zijn inmiddels bezig de opgeworpen barricades hier weg te halen. De effectenbeurs is nog gesloten.

Het Salmaniyaziekenhuis waar demonstranten werden heengebracht, is door veiligheidstroepen omsingeld. Niemand kan er in of uit, aldus de BBC. Gewonden worden nu naar moskeeën gebracht of thuis behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer