Christenen in Oman „heftig vervolgd”
DEN HAAG – Christenen met een moslimachtergrond ervaren in Oman –waar koningin Beatrix dinsdagavond dineert met sultan Qabus– „heftige vervolging door hun eigen familie.”
Volgens Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, oefent ook de samenleving veel druk op hen uit.
Oman neemt de 26e plek in op de nieuwe Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, twee plaatsen hoger dan vorig jaar. Op een bevolking van 2,8 miljoen voornamelijk moslims vormen de 35.000 christenen, geloofsgenoten van koningin Beatrix, een kleine minderheid.
Discriminatie op basis van religie is in Oman verboden, maar toch moeten alle religieuze organisaties er geregistreerd zijn. Er zijn verschillende buitenlandse christelijke gemeenschappen die samenkomsten mogen houden. De regering wil echter niet dat lokale christenen deze gemeenschappen bezoeken.
De komst van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar het land was gisteren voorpaginanieuws in de Engelstalige kranten van Oman. Het Nederlandse gezelschap zou vandaag worden ontvangen door een uitgebreide regeringsdelegatie onder leiding van vicepremier Fahd Ben Mahmud al-Said, een neef van sultan Qabus. Daarna volgt een diner. Eerder was voorzien in een staatsbezoek, dat zou duren van zondag tot en met dinsdagmorgen.
De Tweede Kamer zou dinsdagmiddag met premier Rutte debatteren over de privéreis van Beatrix naar Oman. Een deel van de Kamer vindt dat ze daar niet hoort te zijn, nu de sultan onder vuur ligt van zijn eigen bevolking wegens het gebrek aan democratie in het land.
De leden van het Koninklijk Huis reizen morgen vanuit Oman door naar Qatar. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die normaal gesproken mee zou gaan, reist niet mee. Hij wil zich „intensief bezighouden” met het lot van de drie Nederlandse militairen die gevangenzitten in Libië. Staatssecretaris Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) vervangt hem.