Binnenland

Drie Nederlandse militairen vast in Libië

DEN HAAG – Drie Nederlandse militairen zijn na een mislukte evacuatie in handen gevallen van het Libische regime van Muammar Gadaffi. Het ministerie van Defensie bevestigde donderdag een bericht hierover van De Telegraaf.

Binnenlandredactie
3 March 2011 06:52Gewijzigd op 14 November 2020 13:55
Marine-fregat Hr. Ms. Tromp. Foto ANP
Marine-fregat Hr. Ms. Tromp. Foto ANP

Een helikopter vloog vanaf marine-fregat Hr. Ms. Tromp richting de Libische stad Sirte om daar twee evacués op te pikken. Na geland te zijn, werd de bemanning overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs. De evacuatie vond afgelopen zondag plaats, maar werd om veiligheidsredenen tot nu toe stilgehouden.

De twee evacués, volgens De Telegraaf een Nederlander en een niet nader genoemde Europeaan, zijn door de Libiërs overgedragen aan de Nederlandse ambassade en hebben inmiddels het land verlaten. Over de vrijlating van de drie militairen vindt nog steeds intensief diplomatiek overleg plaats, aldus het Ministerie van Defensie.

Britse commandotroepen wisten afgelopen weekeinde in het geheim een groep van ongeveer honderdvijftig mensen uit Libië te evacueren. De evacués was toen van tevoren strikt verzocht niemand over de naderende redding te vertellen.

Minister van Defensie Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zijn bezorgd over de militairen en voelen mee met de onzekerheid van de families. Dat hebben ze via een woordvoerder van het ministerie laten weten. „Het was goed te horen dat de evacués gezond en wel Libië hebben verlaten. Alles wordt in het werk gesteld om ook de militairen zo snel mogelijk veilig het land uit te krijgen”, aldus het tweetal via hun zegsman.

Ook de militaire vakbond AFMP/FNV maakt zich ernstige zorgen over het lot van de militairen. Dat zei Wim van den Berg, woordvoerder van de vakbond. Hij noemt de Libische regering op dit moment erg onberekenbaar. „Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Omdat Nederland niet in oorlog is met Libië, was de bevrijdingsactie een soevereiniteitsschending, aldus Van den Berg. Hij begrijpt dan ook dat Libië de militairen gevangen heeft genomen. „Een land mag niet zomaar met een militair toestel een ander land binnenvliegen. We zouden het ook niet pikken als een niet-NAVO-land dat in Nederland zou doen.”

De diplomatieke vertegenwoordiging van Libië in Den Haag wilde donderdag niet reageren op de aanhouding van drie militairen in het Noord-Afrikaanse land. De ambassade heeft nog niets gehoord uit Libië over de kwestie en wil daarom geen commentaar geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer