Staatsbezoek Oman nog onzeker
DEN HAAG (ANP) – Het is nog onzeker of het staatsbezoek van koningin Beatrix aan de onrustige Golfstaat Oman volgende week doorgaat. Maandag is daarover nog geen knoop doorgehakt. Premier Mark Rutte zei maandagavond de situatie de komende dagen te willen bekijken en dan een besluit te nemen of het veilig is voor de vorstin. Tweede Kamerleden zijn kritisch over de reis.
De afgelopen twee weken was het al onrustig in het land maar de protesten tegen het autoritaire bewind van sultan Qaboos bin Said al-Said zijn sinds zaterdag toegenomen. In de industriestad Sohar zouden bij rellen zeker zes mensen om het leven zijn gekomen. Omdat trucks de haveningang blokkeren, heeft het Havenbedrijf Rotterdam personeel uit Sohar overgeplaatst naar de hoofdstad Masqat. Het bedrijf is mede-exploitant van de haven in Sohar.
De sultan had de koningin al enige tijd geleden uitgenodigd voor een driedaags bezoek, onder meer aan Sohar. Ook prins Willem-Alexander en prinses M¡xima zouden meegaan, evenals de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken).
Na Oman zou het gezelschap doorreizen naar het nabijgelegen Qatar. De handelsmissie die aan het staatsbezoek is gekoppeld, gaat in ieder geval niet zelf op stap. Dat heeft voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW laten weten.
Politici zijn kritisch over het voorgenomen staatsbezoek vanwege de onrust. De Tweede Kamer heeft overigens alleen adviesrecht op dit vlak. Het besluit wordt genomen door de regering. PVV-leider Geert Wilders heeft twijfels gezien de onveiligheid. Ook vraagt hij zich af wie er baat heeft bij het doorgaan, de elite of de oppositie. Ook GroenLinks vindt dat de politieke betekenis onder de huidige omstandigheden goed moet worden bezien.
De SP vindt dat de vorstin sowieso niet naar Oman en ook niet naar Qatar moet gaan. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel zei maandag dat een bezoek het verkeerde signaal zal afgeven aan de bevolking, die al veertig jaar weinig vrijheden en rechten wordt gegund. De SP’er is bang dat de autoriteiten het bezoek aangrijpen om de aandacht van de echte problemen af te leiden.
Van Bommel is het niet altijd oneens met een staatsbezoek aan landen waar het niet goed gesteld is met de mensenrechten. „Het gaat er ook om dat zij kwalijke zaken aan de orde kan stellen. Dan is het goed”, aldus de SP’er.
In mei 1989 moest de koningin ook een staatsbezoek vlak voor aanvang afzeggen in verband met onrust. Dat was in China.