Boer, buitengewoon hoogleraar en minister van Landbouw Cees Veerman (54) keert na de formatie terug op zijn departement. De CDA’er mag worden gezien als een verdediger van boerenbelangen. Hij verwacht daarbij veel heil van betere voorlichting. „We moeten meer investeren in het overbrengen van onze inzichten aan de samenleving”, zei hij onlangs.
Veerman had nooit de ambitie minister te worden, maar toen de Koningin hem in 2002 tot het ambt riep, veranderde dat. „Als de Majesteit roept, moet je gaan”, zei hij, hoewel hij zelfs toen een week nadacht voordat hij het deed. Tijdens zijn ministerschap wilde hij „het respect voor de landbouwsector in de samenleving herstellen en andersom: het respect van de landbouwsector voor de samenleving.”
De minister werd zwaar bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de vogelpestbestrijding. Toch blijft hij. Veerman dacht opnieuw goed en lang na. Wilde hij wel minister blijven? Doorslaggevend argument om verder te gaan, was voor de CDA’er de aanwezigheid van „een club waarin ik geloof.” Verder vindt Veerman het belangrijk dat het ministerie van Landbouw ruimte krijgt voor nieuw beleid. Dat komt in orde, want de onderhandelaars kwamen overeen 250 miljoen euro meer uit te trekken voor agrarisch natuurbeheer. Veerman zegt wel het vertrek van staatssecretaris Odink (LPF) te betreuren.
De landbouwminister begon zijn loopbaan na een hbs-b-opleiding en een economiestudie als economieleraar. Hij zette zijn maatschappelijk carrière voort als wetenschappelijk medewerker, universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar aan diverse universiteiten. Veerman, die nog regelmatig een kerk vanbinnen ziet (de hervormde), promoveerde in 1983 aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. In 1997 werd hij voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Wageningen en Research Centrum.
Zijn politieke loopbaan begon in 1973 als lid van de gemeenteraad in Nieuw-Beijerland en kreeg van 1986 tot 1991 een vervolg als gemeenteraadslid in Korendijk. De christen-democraat, die bekendstaat als landbouwideoloog van het CDA, presenteerde in 1994 met oud-Europees-landbouwcommissaris Mansholt een plan om directe Europese inkomenssteun aan boeren onafhankelijk te maken van het aantal hectaren. In 2001 zat hij een CDA-commissie voor die de nieuwe landbouwparagraaf in het verkiezingsprogram schreef. Op zijn advies koos het CDA voorzichtig voor duurzame landbouw.
Veerman was nauw betrokken bij de oprichting van The Greenery, de belangenvereniging van tuinders. Bovendien was zelf jarenlang akkerbouwer. Zijn bedrijf is inmiddels overgenomen door zijn zoons.