Gemengde gevoelens in Israël bij revolutie in Egypte
JERUZALEM – In Israël is met gemengde gevoelens op de volksrevolutie in Egypte gereageerd.
Aan de ene kant is er begrip voor de behoefte van de Egyptenaren aan politieke vrijheid en een betere levensstandaard. Aan de andere kant bestaat er in Jeruzalem bezorgdheid dat de moslimbroeders de macht in handen krijgen en het vredesverdrag met Israël op zullen heffen.
Israël heeft er in de afgelopen twee weken bij Washington op aangedrongen ervoor te zorgen dat de stabiliteit en het vredesakkoord worden gehandhaafd. Pas daarna zou Egypte hervormingen moeten doorvoeren.
Het lijkt er tot zover op dat er met de machtsovername door het leger een stap in deze richting is gezet. Israëlische militaire leiders hebben een lange relatie met het hoofd van de Militaire Raad, maarschalk Muhammad Tantawi, en de chef-staf van het leger, generaal Sami Anan. De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, voerde zaterdagavond een telefoongesprek met Tantawi.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomde zaterdagavond de verklaring van het Egyptische leger dat Egypte het vredesakkoord met Israël zal respecteren. „Het langdurige vredesverdrag tussen Israël en Egypte heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de economische ontwikkeling in beide landen en is de hoeksteen voor vrede en stabiliteit in het hele Midden-Oosten.”
President Shimon Peres prees zaterdag de afgetreden president Hosni Mubarak voor zijn bijdrage aan vrede in een toespraak voor leden van het Europees Parlement die in Jeruzalem een conferentie bijwoonden. „Ik dank hem voor het sparen van veel levens door oorlog te voorkomen”, zei Peres, aldus de website Ynet. Maar hij waarschuwde ook dat er geen vrede meer zal zijn als moslimbroeders, mochten die ooit verkiezingen winnen.
Kanaal Twee van de Israëlische televisie meldde dat een prominent figuur in de Egyptische oppositie, Ayman Nur, reeds heeft gezegd dat Egypte het akkoord moet heroverwegen. Het akkoord moet volgens hem verbeterd worden, zodat het meer overeenkomt met de belangen van zijn land. Israël trok zich in het kader van het akkoord terug uit de Sinaïwoestijn.
De krant Ha’aretz schreef vandaag in een hoofdcommentaar dat Israël het regime van Mubarak zag als een strategische pilaar. Zijn handhaving van het vredesverdrag bood Israël een rustige grens, energieaanvoer en de basis om zich als bondgenoot aan te sluiten. Egypte heeft geen conflict met Israël en mag niet afgeschilderd worden als een vijand. De krant adviseert premier Netanyahu zich te beheersen. Zijn waarschuwing dat Egypte een nieuw Iran kan worden veroorzaakt slechts destructieve spanning en plaatst Israël aan de kant van het omvergeworpen regime.