Buitenland
WHO: SARS kan snel opnieuw opduiken

Op het moment dat de SARS-epidemie op vele plaatsen wordt teruggedrongen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de kans op nieuwe uitbarstingen in de komende maanden groot is.

AP

Zo maakt de WHO zich zorgen over de jaarlijkse overstromingen tijdens de zomer in China. Doordat riolen het water niet kunnen verwerken, kan de verspreiding van het SARS-virus, dat dagenlang in uitwerpselen kan voortleven, dan opnieuw een hoge vlucht nemen.

China en Hongkong meldden woensdag elk nog maar twee doden als gevolg van de besmettelijke longziekte. In China doken twaalf nieuwe besmettingen op, in Hongkong één. Ook de Chinese president Hu Jintao, die volgende maand te gast is op de topontmoeting van de G8 in Frankrijk, laat zich testen op SARS.

Tweemaal per dag wordt de temperatuur van Hu en zijn delegatie gemeten en er worden regelmatig röntgenfoto’s van de borst genomen om er zeker van te zijn dat Hu de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland gezond kan ontmoeten.

De Chinese staatspers meldde dat de regering honderd miljoen yuan (10,3 miljoen euro) heeft vrijgemaakt om de vliegindustrie te helpen. Banken kregen de raad om ook hulp te bieden aan getroffen bedrijven.

De regering van Singapore deelde checks van 3000 Singaporaanse dollar (1487 euro) uit aan patiënten die van SARS zijn hersteld. Families van overleden patiënten krijgen ook financiële hulp. Het geld komt uit een speciaal fonds waar de bevolking van Singapore bijdragen in kon storten.

In Taiwan is de epidemie nog niet over haar hoogtepunt heen. Het land meldde woensdag 35 nieuwe besmettingen, maar geen sterfgevallen. Volgens experts moet de uitbarsting er nog zijn piek bereiken. In totaal raakten al 418 Taiwanezen besmet met SARS. Daarvan zijn er inmiddels 52 overleden. Meer dan 12.000 mensen zijn in quarantaine geplaatst.

De WHO breidde zijn negatieve reisadvies voor Taiwan uit naar het hele eiland. Aanvankelijk werd reizigers enkel geadviseerd om niet naar de hoofdstad Taipei te reizen.

De WHO heeft de Filipijnen van de lijst van landen gehaald waar recentelijk SARS-besmettingen hebben plaatsgevonden. De afgelopen twintig dagen, tweemaal de incubatieperiode, is er geen nieuwe besmetting gemeld. De Filipijnse regering kreeg lof voor de aanpak van de uitbarsting.

In de Amerikaanse staat Texas zijn twaalf bewoners en een werknemer van een rusthuis in quarantaine geplaatst vanwege een onbekende ziekte aan de luchtwegen. Omdat de bejaarde mensen het rusthuis amper verlaten, is de kans dat het om SARS gaat miniem. Wereldwijd zijn bijna 8000 mensen besmet en 666 mensen overleden aan de ziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer