Kerk & religie
MTHreprints print boeken op verzoek

VEENENDAAL – Johan Mouthaan uit Veenendaal is een uitgeverijtje begonnen: MTHreprints. Over de naam: „MTH komt van ”Mouthaan”, en ”reprints” is onze corebusiness: het opnieuw in de markt zetten van oude werken.”

Jan van ’t Hul
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Al jaren is Mouthaan (24) bezig met oude klassieke theologie. „Maar veel van zulke boeken blijken nauwelijks beschikbaar te zijn, en als ze wel zijn uitgegeven, dan zijn ze meestal onredelijk duur. Vervolgens heb ik gedacht: Zo’n boek moet voor iedereen betaalbaar kunnen zijn. Dan maak ik zulke boeken wel zelf.”

Aan de Universiteit Utrecht studeerde Mouthaan theologie. In het dagelijks leven is hij docent godsdienst aan het Driestar College te Gouda. Samen met vader Joop Mouthaan liet hij zich een jaar geleden inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Het begon met het maken van één boek. Het werd ”Uitvoerige waarschuuwing op verscheidene stukken der Katechismus verklaaringe van Alexander Comrie”, door Jan Jakob Schultens. Het resultaat was een boek van duizend bladzijden, in hardcover beige band, met folieopdruk op de rug. „Een specialistisch boek, maar voor de liefhebber van grote waarde.”

MTHreprints trad vooral naar buiten met een reprint van een werk van Jacobus Revius: ”De CL. psalmen Davids: eerst in Nederlantschen dichte gebracht door Petrum Dathenum, ende nu in sin ende rijmen gebetert”. Mouthaan, met enige voldoening: „Na 1647 is dit boek nooit meer herdrukt. Ik denk dat hiermee voor velen een droom in vervulling is gegaan.” Mouthaan heeft er om te beginnen vijftien exemplaren van gemaakt. „Wij maken vooralsnog alleen boeken op bestelling. We houden er dus geen grote voorraden op na.”

Wat nog op zijn verlanglijstje staat, zijn de acta van de Dordtse synode. Mouthaan zou dat wel eens willen „updaten”, dat wil zeggen: wat spelling en lay-out betreft aanpassen aan de eisen van de moderne tijd. „Ik zou er dan ook graag verwijzingen naar andere studies en bronnen aan willen toevoegen.”

Doet hij de oorspronkelijke auteur recht als hij aan diens werk bepaalde elementen toevoegt? „In de acta van de Dordtse synode ontbreekt bijvoorbeeld de polemische discussie tussen Gomarus en Matthias Martinius. Die polemiek is wel binnen handbereik, want er zijn betrouwbare bronnen bekend met verslagen van enkele Engelse afgevaardigden die daar melding van maken. Ik vind dat je een verwijzing daarnaar mag toevoegen, ten behoeve van mensen die er nadere studie naar willen verrichten. Zolang je in de voetnoten maar duidelijk blijft maken wat de authentieke tekst is en wat de toevoeging is. Zo heeft men dat bijvoorbeeld bij de ”Institutie” van Calvijn ook gedaan.”

Het boek ”Merch der christene godgeleerdheid” van Johannes à Marck zou Mouthaan ook graag eens onder handen nemen. „Dat is wat afzetmarkt betreft weliswaar geen topper, maar het past inhoudelijk gezien goed bij onze visie. Dat boek is uitsluitend antiquarisch verkrijgbaar, maar daar betaal je er toch ongeveer 135 euro voor. Wij zouden zo’n boek voor de helft van dat bedrag kunnen maken.”

Er ligt veel idealisme ten grondslag aan MTHreprints. „Wij doen dingen die commercieel voor anderen niet haalbaar zijn. Wat de grotere uitgevers om commerciële redenen niet kunnen doen, pakken wij graag op. We kunnen hier natuurlijk niet van leven, maar dat geeft niet. Als je wilt bestaan van het verkopen van oude boeken, moet je er waarschijnlijk zo veel van verkopen dat je het idealisme moet opgeven. Wat wij doen, noemen we graag: maatwerk in klassieke theologie.”

Mouthaan wil niet zeggen dat hij het reprinten van oude boeken als een soort roeping ervaart. Dat is een te zwaar beladen woord. „Maar het idealisme van een man als Abraham Kuyper, dat spreekt mij wel aan. Op alle terreinen van de gereformeerde theologie was Kuyper actief. Hij zei: „Er is geen terrein des levens waarvan Christus niet zegt: Dit is van Mij.” Zoiets raakt mij. Dat ideaal deel ik.”

Zijn er niet te veel kleine uitgevers van oudvaders, die grotendeels in dezelfde vijver vissen? „Dat zou kunnen, maar wat zou het geven? Dat kunnen nooit te veel mensen doen. Ik hoop alleen wel dat we elkaar niet gaan beconcurreren. We moeten ook niet allemaal precies hetzelfde gaan doen, maar dat is ook niet nodig, want er ligt nog werk genoeg.”

Dit is het vierde en laatste deel in een serie over kleine uitgevers van oudvaders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer